Sunday, 13 April 2014

Cara Untuk Membolehkan/Enable Bluetooth dalam Windows 7

Assalamualaikum....
Rasa geram pulak bila dah format lappy baru ni..
ada satu masalah bila nak bluetooth gambar dari HP ke PC..
sebab icon bluetooth hidden..
Cemana eh nak buat? Puas google dan cuba melalui
Youtube pun tapi tak menjadi --"

Guna wayar USB pun tak dapat detect ..
lagi la stress. Banyak gambar nak dikongsi dalam blog
sebenarnya tapi terpaksa la cari jalan untuk
transfer gambar ni dulu...Harap ada sesiapa yang tahu tolong wia boleh?

wia rasa wia dah ter-hidden icon bluetooth.
dan tak enable pun. Ada sesiapa yang tau?
sebabnya kalau kita masukkan wayar USB selalunya dia detect.
Mungkin wayar tu rosak. Wia cuba pulak wayar USB hard disk
pun tak boleh jugak. Ok stress tahap nak menjerit >__< "

|
|
|
|
V


Dah cuba pelbagai cara..tapi tetap tak boleh..
ke na kena hantar kedai jugak ye..
sebelum ni ada..tapi bila dah masuk window 7..
terus macam tak tahu macam mana nak setting..phew!

Cara-cara nya :-
Maaf wia tak translate kan..

To control how your computer pairs with Bluetooth enabled devices

You can set several options for how your computer finds (or is found by) Bluetooth enabled devices.
1.      Open Control Panel by clicking the Start button, and then clicking Control Panel.2.      In the Control Panel search box, type Bluetooth, and then click Change Bluetooth settings.3.      In the Bluetooth Settings dialog box, click the Options tab and do any of the following:·         To make your computer discoverable to Bluetooth enabled devices, select the check box for Allow Bluetooth devices to find this computer.
When a Bluetooth enabled computer is in discovery mode, it broadcasts a wireless signal that allows it to be detected by other computers or devices. This is sometimes called pairing mode. If you check this box, your computer will still be able to detect Bluetooth enabled devices that are in discovery mode, but they will not be able to detect your computer.·         To allow you to add Bluetooth enabled devices to your computer, select the check box for Allow Bluetooth devices to connect to this computer.·         To be notified when a Bluetooth enabled device is trying to connect to your computer, select the check box for
Alert me when a new Bluetooth device wants to connect

Selamat Berblogging.... 

1 comment:

  1. alahai kesiannya TT^TT takpalah dah jumpa cara dah :D
    dah boleh bluetooth XDD

    ReplyDelete

selaMat berkoMen ;) ♥

 
Copyright 2016 with Love - WieyaRaudzi