Friday, 4 December 2015

Tips Seminggu Sebelum Majlis ^___^

Assalamualaikum...
Pejam celik pejam celik dah tinggal lagi seminggu lagi
untuk My Big Day! wehuuu! uppss wieya ter-eksaited pulak :P
Sekarang tengah busy sangat kat rumah. Alhamdulillah..
setakat ni preparation tinggal sikit-sikit ja lagi.
Moga Allah saja yang dapat permudahkan urusan kami :)



Sebenarnya wieya macam tak pecaya dah nak bertukar status.
dan tak sangka dah nak bersuami..ngee. *Gatai*
Persiapan demi persiapan..Mudah-mudahan semuanya berjalan lancar.

Checklist Seminggu Sebelum Majlis

  1. Pastikan cenderahati/door gift sudah disiapkan
  2. Kemas kawasan rumah sekiranya majlis diadakan di rumah
  3. Berehat dan yakinkan diri dan pasangan anda semuanya beres
  4. Pastikan semuanya berjalan dengan lancar
  5. Lantik seorang ahli keluarga atau yang boleh dipercayai untuk meneliti kelancaran acara
  6. Kumpulkan segala hantaran yang telah siap
  7. Berkemas untuk berbulan madu dan memastikan segala sudah disiapkan dan mencukupi
  8. Pastikan sekali lagi semua pesanan yang telah dilakukan 
  9. Berinai pada malam hari sehari sebelum majlis pernikahan
  10. Sediakan duit baki bayaran kepada seorang bendahari yang dilantik untuk menyelesaikan bayaran kepada vendor
  11. Hubungi semua yang terlibat dengan majlis untuk mengingatkan tentang hari perkahwinan yang akan berlangsung 

1. Pastikan anda dapat tidur yang secukupnya.
Anda perlukan tenaga yang secukupnya untuk bertahan sepanjang majlis. Jadi tidur awal supaya tidak terbabas dan lemah lesu keesokkan harinya.
2. Bangun awal solat subuh.
Bangunlah awal solat subuh, mulakan hari penting ini dengan restu-NYA. Doa pada-NYA untuk permudahkan segala urusan majlis.
3. Jangan lupa makan sarapan pagi.
Ramai pengantin yang ambil mudah perkara penting ini, sibuk mengendali itu ini hingga tidak makan sarapan.
4. Bersiap sedia awal supaya tidak kelang kabut.
Jangan tunggu hingga saat akhir untuk bersiap-sedia. Pastikan makeup artis sampai ke lokasi tepat pada waktu. Double check baju pengantin anda jika ada kehilangan butang, benang terlerai dll.
5. Pengantin lelaki, pastikan cincin nikah ada bersama anda.
Jangan nanti waktu nak sarungkan cincin kalut mencari cincin di setiap pocket. Jadi lantik seorang bestman untuk bantu ingatkan anda perkara-perkara sebegini.
6. Ketika makeup, pakai T-Shirt
Ketika memakai makeup, pakai T-Shirt supaya baju pengantin anda tidak comot terkene bahan-bahan makeup. Akan tetapi jangan lah memakai T-Shirt lusuh yang buruk, kerana photographer akan mengambil proses memakai makeup. Tidak manis lah jika kelihatan T-Shirt tidur yang berlobang dan lusuh. Untuk lebih selamat, minta photographer datang shoot pada saat akhir makeup, apa bila anda telah salin ke baju pengantin.
7. Tulis nota pendek dan sweet, minta rakan anda pas kan pada pasangan anda.
Perkara ini tidak wajib, tapi pasti anda akan tersenyum manis jika terima surat yang amat sweet dari bakal suami/isteri pada pagi hari nikah.
9. Selesakan kasut baru
Jika anda menempah kasut baru, pastikan anda pakai kasut itu seminggu sebelum majlis. Ini untuk mengelakkan kaki anda melecet dari memakainya pada hari majlis. Semua wanita pasti setuju, kaki melecet bukan lah satu perkara yang best.
10. Jangan sembur minyak wangi berlebihan.
Jangan lupa pakai minyak wangi, tetapi jangan lah juga sembur terlalu banyak hingga sakit hidung mereka yang lalu. Minta bridesmaid anda untuk pegangkan botal minyak wangi supaya jika baunya hamper pudar boleh sembur kembali.
11. Bridesmaids sila pastikan semua berjalan lancar.
Bridesmaids, inilah tugas anda. Dari ramai-ramai rakan pengantin, anda adalah golongan terpilih untuk memastikan majlis rakan karib anda berjalan dengan lancar. Jadi, jangan hampakan puteri sehari itu.
12. Jangan lupa bawa bersama Survival Kit 
Dalam blog post lepas, kami ada kongsikan senarai barang yang perlu ada dalam Survival Kit. Jangan lupa Survival Kit yang amat penting dan berguna itu.
13. Ambil selfie
Ambil beberapa keeping selfie sebagai kenangan, bukan hari-hari anda dapat dress up seperti tuan puteri.
14. Letak phone jauh-jauh
Selain dari mengambil selfie, jauhkan diri dari telefon. Lantik salah seorang bridesmaid untuk menjawab calls. Kerana pasti ramai yang akan menelefon untuk bertanya jalan dan sebagainya. Anda hanya focus, bersiap-sedia untuk berkahwin!
15. Hilangkan cuak anda.
Siapa tak nervous, dalam masa beberapa jam lagi anda perlu lafazkan akad depan khalayak ramai dan akan melangkah masuk alam perkahwinan. Bridesmaid dan groomsmen, jalankan tugas anda untuk tenangkan pasangan raja sehari ini.
16. Berhenti, tarik nafas panjang.
Sebelum berarak ke pelamin atau lokasi akad nikah. Berhenti seketika, tarik nafas panjang dan lihat sekeliling. Hayati penat lelah anda merancang majlis paling bermakna ini.
17. Rasa makanan yang dihidang
Curi masa untuk menikmati masakan yang dihidang di meja makan beradap.
18. Mintak bridesmaid bawakan makanan semasa anda bersiap.
Pada hari tersebut, 5 minit pun pasti anda tidak ada untuk menghayati makanan majlis. Jangan biar perut anda kosong, minta tolong bridesmaid dan groomsmen bungkuskan makanan dan bawa ke bilik bersiap.
19. Tegur semua tetamu dengan senyuman walau penat mana pun.
Pasti semua saudara-mara, rakan zaman sekolah rendah akan hadir pada majlis nanti. Walau penat macam mana pun, tegurlah mereka dengan senyuman. Setiap tetamu yang hadir membawa doa kebahagiaan rumahtangga yang bakal di bina.
20. Pastikan semua gambar penting telah diambil oleh photographer anda.
Pastikan semua pose gambar yang penting dirakam oleh photographer. Pada yang memuat naik gambar di Instagram, maklumkan pada mereka untuk #hashtag supaya senang untuk cari gambar-gambar majlis itu nanti.
21. Jangan lupa bawak kasut spare yang selesa.
Semua wanita ingin kelihatan paling cantik pada hari majlis. Tapi bak kata pepatah inggeris “Beauty is Pain". Pasti separuh jalan majlis, kaki anda akan sakit dari memakai heels tersebut. Jadi bawalah flat shoe yang selesa dan matching dengan baju pengantin untuk disalin nanti.
22. Lantik seseorang yang boleh selamatkan anda dari tetamu yang becok.
Di setiap majlis, pasti akan ada tetamu yang telah lama tidak ketemu dan ingin “catch-up". Bukan salah, tapi ini bukan masa yang sesuai. Ramai tetamu lain yang perlu anda tegur dan mengucap terima kasih. Jadi, lantik seorang bridesmaid untuk datang selamatkan anda dari berdiri berjam-jam berborak dengan seorang tetamu tersebut.
23. Luang masa dengan ibu baba dan ibu bapa mertua.
Berkahwin bermaksud kita akan memulakan keluarga kita sendiri. Ibu bapa yang menjaga kita selama ini pasti berat hati untuk melepaskan anak mereka. Luangkan sedikit masa bersama mereka, ucapkan terima kasih dan buat mereka rasa walaupun dengan kehidupan baru, mereka tetap diutamakan.
24. Berikan senarai lagu yang telah pilih kepada DJ majlis
Jangan lupa buat senarai lagu yang ingin dimainkan pada majlis tersebut. DJ tidak kenal pasangan pengantin, jadi mereka akan memainkan apa-apa sahaja muzik yang berkaitan dengan kahwin..
25. Happy Always
Senyum dan bergembiralah di hari bersejarah kita :)

Wednesday, 2 December 2015

Kenangan Terindah | 2013-2015

Assalamualaikum..
Hello Disember...Masha Allah..
Cepat sangat masa lahai..tengok ticker counting..
Fuhh 9 hari lagi. Moga Allah permudahkan urusan..

30 November lepas adalah hari terakhir wieya
tamat kerja di sekolah. Cukup sedih..Cukup pilu..
kerana atas sebab tertentu..wieya nekad buat keputusan bakal suami ;p
Rezeki ada dimana-mana..Ada rezeki kita berjumpa lagi. In Shaa Allah..
Dek rindu anak-anak sekolah yang tengah bercuti sekolah
wieya letak gambar throwback time raya 2015 baru-baru ni..
Ikut tema warna..48 Guru, 5 Staff dan 663 anak pelajar..
Wieya pasti merindui mereka semua...











Penuh dengan warna warni kan ^___^
In Shaa Allah kita akan bertemu lagi..
Perpisahan pasti ada di setiap pertemuan..Bye sayang-sayang semua!!
Psstt tinggal kurang dari seminggu lagi untuk my Big Days!
Rabbi Yassir wala Tuaasir..Amin.

Friday, 27 November 2015

Majlis Perpisahan dan Perletakan Jawatan

Assalamualaikum..
26 November 2015
tarikh yang wieya takkan lupa sampai bila-bila..
sebabnya tarikh ini wieya diraikan dalam satu majlis
perpisahan kerana wieya last bertugas sebelum berhenti
untuk mengikut bakal suami kelak...

Sedih, sayu dan pilu hanya Allah yang tahu..
Bukan mudah nak lalui pengalaman begini..
tapi ini suratan takdir. wieya nekad mengikut kata hati.
3 tahun bersama tak mungkin dilupakan
pengalaman pahit manis di sini. Tempat pertama wieya bekerja :'(








Majlis dikelolakan oleh kak ziera, sheda, kak atiqah, fairuz dan kak normah.
dan dimeriahkan oleh anak sedara kak tiqah, anak kak misha, kak misha dan amal.
Perasaan itu hanya Allah yang tahu :)
Majlis disambut di KFC Taman Selasih..Ya Allah..
terima kasih untuk pengalaman ini..dirai..
walaupun perasaan bercampur baur,.Allahu..
Lepas ini, bila pulak dapat bertemu.. T_T

Kejutan dari kak Atiqah Fawwaz yang mulanya tak dapat hadir.
Langsung wieya terkejut bila tiba-tiba dia ada,,Surprisee sangat..
dan majlis diakhiri dengan pemberian cendermata dari pihak sekolah
untuk wieya.. Terharu ya Rabbi..Kak ziera paling nampak sedih..
Sayangg kak ziera sangat-sangat..


Kak ziera..orang paling terakhir peluk cium wieya..
yang bikin hati ini sayu dan menangis entah keberapa kali..
Moga Allah sentiasa menjaga nya kerna dia ibarat kakak buat wieya..
Moga berjumpa lagi kak ziera dan sahabat-sahabat yang lain :'(
Terima kasih untuk segalanya meraikan diri kerdil ini..
disaat last memegang jawatan pembantu tadbir NBOS 2013-2015.
Moga Allah memberkati..amin.

Saturday, 21 November 2015

Counting Days// Wieya + Raudzi ❤

Assalamualaikum..Pembuka Bicara..
Hai semua..Moga sihat sejahtera hendakNya.
Cuti sekolah dah bermula. Hurray!!
Maka bermula lah musim kenduri kawin..
auww wieya dah terasa majlis dah makin dekat..
tengok ticker "counting days" dah kurang dari 20 hari :)
Cepatnya masa lahai...Moga Allah permudahkan urusan. amin ya rabb.
Kompang Di palu..
Pengantin Baru..
Duduk Bersanding..
Tersimpul Malu...
Rasa dok berkumandang nanyian lagu kompang di palu.. 
Lagu rakyat yang tak lekang dek panas, tak lapuk dek hujan. Hikhik
Perasaan sekarang? Masih biasa-biasa. Yeke? Haha
Cuma dok fikir apa lagi yang tak settle!

wieya sedang nikmati saat bergelar darah manis tinggal lagi 2 minggu..
dan tak sabar nak pegang title PUAN dan become Queen..hee
Rasa macam tak pecaya kot. Sambil kesat-kesat mata tengok kalendar.
Setakat ni wieya dah jumpa dua orang kenalan yang kongsi tarikh kawin yang sama.
Tak tahu la nak rasa eksaited ke apa..ngee. Cuma macam tak sangka uOls!
dan masing-masing tak boleh nak hadir majlis orang lain.
kang majlis kenduri tak ada pengantin pulak. Haha. Nasib jauh-jauh.


Makin nak dekat nanti mesti ada lagi kenalan 
yang  berkongsi tarikh yang sama ;) cuma belum tau..kan kan.
Saat sebelum bergelar isteri banyak jugak yang kena persiapakan diri.
Fizikan dan mental. In Shaa Allah. Doakan yang terbaik.
Seorang demi seorang member dah bergelar isteri.
dan selepas itu bergelar ibu. Sukanya lahai  

GoodieS 
Wedding Card 
Dress Attire ✓
Hand Bouquet
Pelamin 
Photobooth 
Make Up Artist 
Photog + Video 
Bunga Telur 
Bunting
Guest Book 

❤❤❤
Debar menanti detik bersejarah dalam hidup...

Monday, 16 November 2015

Jangan Dirumitkan | Kawin Itu Ibadah :)

Assalamualaikum...
Syukur alhamdulillah, kad jemputan dah selamat di edar pada rakan-rakan ofis.
Rasa legaa yang amat plus hepi! hee..tinggal nak edar
pada kengkawan sekolah dedulu je lagi :') Rasa kekok jugak jemput kenduri sendiri
tengok kad pun makin lama dah makin susut dek kerana mak ayah dah 
mula menjemput seminggu dua ni untuk kaum kerabat, keluarga dan 
kengkawan depa. Wahh anak sulong nak kawin la katakan..Hee

Tak tau la cemana keadaan nya nanti. Harapnya semua berjalan dengan lancar..
Ramai yang boleh hadir, ramai yang tak. Itu semua kehendak takdir.
wieya is happy bila depa kata In Shaa Allah. Feeling berkobar sangat.
Sekarang tengah survey sampin warna yang sesuai untuk majlis resepsi. phew!

Dek kerana tak berkenan pulak warna yang ada. 
terlalu nampak tenggelam dan biasa-biasa. tak naik seri kata orang ngeh ngeh
wieya seorang yang cerewet sikit bab warna itu dan ini..Haha
So bersabarlah wahai wedding planner dan semua yang terlibat ;p

wieya berharap semuanya dapat berjalan dengan lancar, 
semua orang diberi kesihatan yang baik. Itu sahaja.
dah decide dah segala susun atur majlis. Biarlah nampak biasa-biasa cara kita
Janji tak membazir..Banyak lagi wang yang patut diguna untuk masa hadapan.
Sejak nak kawin ni, banyak mengajar wieya erti berjimat. huhu
zaman gst kekakak adik-adik. Jadi marilah berkahwin mengikut sunnah.


Islam itu indah dan mudah.
Jangan susahkan diri untuk perkara-perkara yang membazir
dan bawa kemudaratan pada semua orang..
Mana yang baik wieya akan buat, mana yang tak kena tepis laju-laju.
Fuhh pejam celik pejam celik. Cepatnya masa lahai...

Macam pecaya tak pecaya pulak gittu.
Doakan kebahagiaan wieya dan encik tunang...
Moga mendapat keredhaan Allah taala. Amin.
Baru rasa dup dap dup dap tu....

*** Yeayyy!! dah jumpa tempat nak beli sampin dimana..Hurrayyy!!
search search dapat..Memang tak lepas laa. :'D
aim sampai dapat baru puas hati..ngeee

Thursday, 12 November 2015

Sebulan Sebelum Bertukar Status

Assalamualaikum..
Hari ni 12 November 2015 sehingga 12 Disember 2015
tinggal kurang dari 30 hari lagi nak bertukar status.
Macam pecaya tak pecaya je rasanya. Heheh

Esok fitting baju kali ke-empat. In Shaa Allah. 
Lepas tu just grab and bawak balik
 rumah kalau tak ada adjust dimana-mana. Mudah-mudahan :')
sebab hakak butik tu busy ada job sana sini. Begitu jugak dengan wieya.
yang pastinya tinggal 2 minggu lagi wieya akan resign kerja sekarang.
wow selepas ni semuanya serba baru. Allah hu.. Macam mana la agaknya
Moga baik-baik saja. Kawin tu kan syokk..kata member-member. Haha

Nak kata nebes..Belum rasa lagi.
Cuma dok risau tertinggal apa-apa perkara sebelum majlis.
wieya doakan wieya dan bakal suami sihat hendakNya
Begitu juga dengan kedua-dua belah pihak sentiasa sihat..amin.
Majlis berjalan lancar dan baik-baik saja.


List Sebulan Sebelum Majlis.

Confirmkan MUA untuk ketiga-tiga majlis - Done!
Payment pakej meja makan , guest corner dan deko dewan - Done!
Payment untuk OV dan OP - Done!
Confirmkan pelamin nikah, photobooth dan meja kek - Done!
Booking makan untuk nikah - Done!
Payment Homestay untuk pihak lelaki - DONE!
Discuss Kek kawin - HOLD !
Hantar borang nikah ke pejabat agama - HOLD!
Payment sewa dewan -  HOLD!
Kain hias bilik dan deko  - HOLD!
Bunga telur dan tempat pahar - HOLD!

Ini saja yang terlintas dalam kotak fikiran wieya setakat ni.
Kad undangan dah siap lama dah, alhamdulillah :')
Cuma tinggal minggu depan saja nak edar.. 
Pegi kenduri member sekolah rendah
Boleh la edar kad. tapi ramai jugak yang minta maaf tak dapat hadir, Sobs.
Sedih memang sedih tapi haruslah gembira
 sebab masih ada hikmah disebalik semua ini. ngee


Fuhh tarik nafas dalam-dalam. I'm become Bride to Be soon!!
terima kasih sudi baca blog picisan nie. Hugs and kiSs ;)
Jom tido awal..esok nak pi fitting baju, yehuuuu!

Monday, 9 November 2015

Prosedur HIV test untuk Bride to Be.

Assalamualaikum.
Cepat sungguh masa. Kesat mata.
Betul ke tidak ni..? phew! :')
Sebulan lagi ya rabbi..Awat rasa macam tak percaya..hehe
Ok entri lepas update pasal Borang Nikah.
Kali ni nak update pasal HIV test. Maksudnya kena cucuk
dan ambik darah. Bunyi macam seram kan?
tapi asal wieya tengok orang nak kawin macam tak ada masalah je pun.

Tak sakit ke ambik darah? Tak takut ke?
Dah la jenis takut darah. wieya tak takut jarum. tapi darah..haiss :'/
Dek kerana encik tunang dah isi borang bulan September lepas
3 bulan sebelum majlis dan selesaikan borang dia.
dia dah ambik darah dulu di tempat dia. Jadi nak tak nak wieya
pulak kena ambik turn cucuk dan ambik darah untuk HIV test di klinik tempat wieya

Nak dijadikan cerita, mulanya nak ambik cuti untuk pergi klinik
tup tup seorang akak ofis tu cakap, tak payah
 ambik cuti wieya sebab tak lama mana pun.
lagipun wieya malas nak cuti sesaja. Dan ikutkan saja akak tu.
Masa tu cuti sekolah. Maka pergilah wieya ke tempat kerja dulu.
Dalam 9.30 pagi camtu gerak ke Klinik untuk sesi HIV test
Berdebar tau sebab dengar orang cakap sakit la. Tangan nanti jadi bengkak la. Huhu
So banyak perkara bermain di fikiran sebab takut..


Apapun beranikan diri, wieya ke klinik seorang diri.
Untuk tunaikan kewajipan wieya pulak sebagai bride to be. 
Encik tunang dah settle. Syok la dia. Sesampainya di klinik
Nampak macam ramai orang. Tanya nurse sana sini.
Daftar nama. Isi borang. Then tunggu nama dipanggil dalam 10 minit jugakla
sebab ramai kan. Dengan sakit la dan bermacam kes lagi la.
Ibu mengandung, baby kena cucuk dan budak-budak nak masuk askar.

Setelah nama wieya dipanggil. Kita diberi no.giliran
tunggu pulak di depan bilik "darah" namanya.
Dengan perasaan berdebar, wieya setia tunggu di depan bilik
dengan yang lain. Rupanya ada seorang lelaki tu pun nak buat HIV test
kena dekat giliran orang lain, masuk sorang-sorang cucuk.
Kena dekat wieya..alahai kena masuk dengan mamat sorang tu pulak.
Mesti nurse tu salah faham, ingat wieya dan mamat tu couple. Hais~

masuk je dalam bilik "darah" tadi. Ada dua oang nurse bertugas.
Sorang panggil dan isi borang. Seorang lagi sedia tugas cucuk orang.
Mula kena giliran mamat tu dulu. Mungkin dia pun nak kawin kot. Haha
wieya masa tu nebes sebab nak kena cucuk. 
Sebab sebelum ni wieya nampak darah je pengsan. Tu yang risau tu.
Fobia darah barangkali. Siap sempat tanya mamat tu, sakit tak? 
dia jawab sakit la jugak. Lagilah wieya rasa cuak. Nurse siap cakap
lelaki kalau sakit kena cucuk memang tak gentle. Sebab nanti perempuan
kalau mengandung, memang kerap kena ambik darah. :') Haha

Siap je tak sampai 5 minit proses cucuk ambik darah tu, mamat tu keluar bilik.
Tiba giliran wieya pulak. Masa tu beranikan diri. 
Cuba smebang-sembang dengan nurse. 
Dia sapu lengan nak dicucuk tu dengan kapas
dan mulakan proses cucuk tu, Masa cucuk wieya tak tengok. 
Then masa nurse tarik darah guna jarum picagari. wieya cuba tengok.
 Alah, tak sakit dan tak takut mana pun seperti yang dibayang..haha. 
Pekat juga darah wieya. Jadi agak lambat nak penuh dan tarik.

 wieya kena cucuk tangan sebelah kanan. Selesai. Dalam satu botol kecik camtu
Hantar darah kita ke makmal. Then tunggu keputusan. dalam 5- 8 minit
dah dapat tau keputusan darah dan HIV. Masuk jumpa doktor bilik 4.
Doktor India. dan masa tu ada pesakit lain. Sebab orang makmal tu cakap
terus je masuk bilik doktor tu tanpa tunggu giliran. Doktor sign.
Isi borang nama, ic, alamat dan umur dalam buku, Settle!

Cuma doktor cakap darah wieya pekat. Ada kerap pening-pening tak? 
Mestilah ada. Huhu. Tapi wieya syak sebab makan vitamin Asid folik kot. Heheh
sebab doktor cakap banyak faktor boleh darah kita pekat. Selesai!

HIV Test - Done!
Kursus kawin - Done!

Terima kasih sudi baca entri ;) Syukur dah update pengalaman sendiri.
Lepas ni hantar borang nikah je. Moga semuanya berjalan lancar. amin.
Doakan kami yang baru nak bina masjid ni ye. hee

Friday, 6 November 2015

Proses Mengisi Borang Nikah Online

Assalamualaikum..
Dalam persiapan demi persiapan nak kawin..
Perkara paling penting dan wajib kena selesaikan adalah Borang Nikah
dan Kurus Kawin. Tak ada duanya boleh punah semuanya.
Lagi satu sekarang ni adalah HIV test dan tunang wieya kena Talesimia test juga.
Nasib wieya hanya kena HIV test dan tidak Talesimia test. phew! ;')

Yang paling penting tinggal lagi sebulan je ni adalah
Borang Nikah - DONE!
Kursus Kawin ambik Mac tahun lepas - DONE!
HIV Test bulan September baru ni - DONE!
Jadi marilah tarikh lafaz lega sikit bila hal-hal penting dah settle!

Proses Mengisi Borang Nikah 2015
Nak cerita sikit pasal borang nikah. Sebenarnya wieya ingat borang nikah kena ambik
dengan Pejabat Agama berdekatan. Memang selalunya camtu la kan?
Sampai la encik tunang cakap sekarang Perak dan Kedah 
dah ada dan boleh isi borang secara dalam talian.
Pendek kata, isi borang nikah online! Memang baru sekarang ni..
Jadi memudahkan para pasangan yang nak kawin buat urusan isi borang
dan tak payah ke pejabat agama :') Teruja sangat masa dapat tau tu.
Sebab segan juga nak ke Pejabat agama tu minta borang nak nikah :'D

Proses isi borang nikah disiapkan oleh pihak lelaki dulu.
Jadi encik tunang wieya yang isi segala maklumat dalam borang online dulu.
Bila dah submit, automatik wieya dapat borang yang siap diisi oleh encik tunang
dalam email. Cepat dan pantas. Mulanya macam
 tak pecaya tu borang nikah kami berdua
lepas di tanya orang-orang yang boleh dipercayai, 
rupanya memang sekarang dah guna online! wieya macam teruja satt..

Jadi encik tunang hanya minta tandatangan pejabat agama sahaja
dalam masa 3 hari. Borang dah siap dan dicop "terima"...hee
Kemudian borang nikah ini dipos kepada wieya..Maklum la memasing jarak jauh
Mudah kan? Jadi wieya hanya minta tandatangan wali dan menandatangani borang itu.
Siap dibawa ke Jurunikah/ Pendaftar nikah. Settle!

SENARAI SEMAK DOKUMEN PERMOHONAN KEBENARAN NIKAH (DOKUMEN WAJIB)
1. Kad Pengenalan/Pasport Pemohon dan pasangan (Asal dan 1 salinan)
2. Sijil kelahiran (Jika tiada kad pengenalan) (Asal dan 1 salinan)
3. Surat Pengesahan bujang dari majikan, ketua kampung atau imam (Asal)
4. Pengesahan Ujian Saringan HIV dari Klinik Kesihatan Kerajaan (Asal)
5. Sijil Kursus Pra Perkahwinan (Asal dan 1 salinan)
6. Kad Pengenalan wali (Bagi pemohon perempuan) (1 salinan)
7. Sijil Kelahiran wali (Saudara lelaki yang pertama bagi pemohon perempuan) (1 salinan)
8. Surat perakuan nikah atau surat perakuan cerai ibu/bapa
(Bagi pemohon perempuan) (1salinan)


DOKUMEN BERKAITAN
1.Sijil/ Surat/ Kad akuan menganut Islam. Pengesahan & pendaftaran di Jabatan
Agama/Majlis Agama Islam jika memeluk Islam di Luar Negara
 (jika berkenaan) (Asal dan1 salinan)
2. Surat kebenaran majikan jika Polis atau Tentera (Asal)
3. Surat Pengesahan mastautin jika alamat Kad Pengenalan tidak sama (Asal)
4. Surat Kebenaran Mahkamah Syariah bagi pemohon bawah umur / Poligami / tiada wali /wali enggan / janda berhias (Asal)
5. Surat kebenaran berkahwin dari pasangan jika pasangan ingin berkahwin
 di kariah pemohon perempuan luar kariah/ Negeri / Negara (Asal)
6. Surat wakalah wali (Jika berwakil wali bagi pemohon perempuan)(Asal)
7. Sijil Kematian Bapa atau Datuk (Bagi pemohon perempuan) (1 salinan) (1 salinan)
8. Surat Perakuan Nikah atau Surat Perakuan Persekedudukan Semula (Rujuk) dan Sijil
Kematian pasangan jika bercerai mati (Asal dan 1 salinan)
9. Surat Perakuan Cerai (Asal dan 1 salinan)
10. Perintah pembubaran perkahwinan dari mahkamah
syariah jika pasangan tidak menganut Islam (Asal)
11. Sijil Temuduga Perkahwinan bagi kes tertentu di Melaka sahaja.

DOKUMEN LAIN BAGI BUKAN WARGANEGARA
1. Surat cabutan pengesahan dari Jabatan Pendaftaran Negara (JPN)
 jika warga tetap (3 salinan)
2. Surat Pengesahan dan Pas lawatan dari Imigresen (jika warganegara asing)
3. Surat Kebenaran Majlis Agama/ Pusat Islam/ Pejabat
 Agama Negara asal (jika warganegara asing) (Asal)
4.Surat kebenaran berkahwin warganegara asing dari kedutaan negara pemohon yang telah
disahkan oleh Kementerian Luar Negeri kecuali bagi warganegara asing yang telah
mendapat status taraf Penduduk Tetap di Malaysia (Asal)
5. Surat akuan sumpah yang diikrarkan di hadapan
Pesuruhjaya Sumpah atau surat pengesahan
dari Kementerian Luar Negeri sekiranya tiada kedutaan di Malaysia (Asal)
6. Sijil nikah luar negeri yang disahkan oleh kedutaan bagi yang ingin berpoligami (jika
warganegara asing) (Asal dan 1 salinan)
7. Visa Pelancong & bukan permit kerja kecuali permit
 kerja yang dibenarkan oleh pihak Imigresen (Asal dan 1 salinan)
Terima kasih sudi membaca! Update seterusnya : HIV Test

Monday, 2 November 2015

Happy 6th Monthsary Engagement ❤️

Assalamualaikum...
02.05.2015 - 02.11.2015 genap 6 bulan hari ni..
Syukur alhamdulillah. Moga baik-baik saja..
wieya tak tahu apa perasaan sekarang. Hehe
Setakat ni 60 % persiapan dan siap. Surat perletakan jawatan pun dah siap
tinggal nak hantar ke GB esok untuk pengetahuan dia notis sebulan.
dan lepas tu wieya nak tumpu pada wedding saja 100%.. hikss

Setiap bride to be lain caranya. dan semestinya masing-masing nak terbaik
untuk hari bersejarah. Moga Allah permudahkan cara dan urusan saja..
Sebenarnya buat persiapan kawin ni syok tau. tapi sekarang wieya terlalu rileks.
yang itu yang di ajar encik tunang, supaya tidak terlalu fikir..
Biar perkara berlaku dengan semulajadi dan mengikut percaturannya
Yang penting buat persiapan awal. In Shaa Allah semuanya smooth.



My Engaggement's Hand Bouquet..
Fresh flower..dan I miss my flower so much..
seminggu tahan tau bunga nie..dan kemudiannya layu dan kering :')
ada kisah disebalik bunga tangan masa wieya tunang Mei lepas ni tau.
Meh nak story sikit dalam blog picisan ni..Bismillahirrahmanirrahim...

Al kisahnya majlis tunang wieya jatuh hari Sabtu.
Jumaat adalah Hari Pekerja dan bunga tangan ni wieya order online .
sekali lagi nak cakap secara online okey.
 Fresh flower pulak tu..Memang risiko giler kan..Haha
tapi wieya percaya kepada si kakak penjual tu..Jauh terbang dari Selangor tau.

Khamis last wieya kerja sebelum bercuti hari pekerja dan hujung minggu
dan 3.30 petang dah. Pukul 4 petang sampai rumah pun kotak
 pos laju tak jugak muncul depan rumah. Cuak giler tau masa tu..
walhal sebelum tu 2,3 hari selepas akak 
si penjual bunga tu pos dan bagi tracking number
fresh flower wieya tu tiap hari tunggu abam pos laju depan umah.

Berdebar pun ada dan bila Khamis dua hari
 sebelum majlis tunang bunga belum sampai
memang tak senang duduk. Nasib tergerak hati nak whatapps akak jual bunga tu
terus dia terkejut dan terus call wieya. Terharu sat bila akak tu ingat dah smpai
bunga yang nak guna Sabtu 02 Mei tu..Esoknya confirm pos laju cuti sebab hari Pekerja.

Terus rasa down sebab waktu tu dah pukul 4.45 petang. Dah mula rasa tak ada rezeki
nak guna fresh flower time tunang hari nanti :'/
 Lepas tu akak jual bunga tu call lagi
Dia cakap barang tu memang diorang dah tak leh hantar.
 Kemudian dia minta abam pos tunggu
wieya datang ambik kat parit Buntar tempat bunga tu dah sampai.

Boleh rasa tak kroni nya kisah bunga tangan tunang wieya yang cantik ni. Hee
Tepat pukul 5 petang bersiap-siap ke parit Buntar.
 Setengah jam juga dari rumah wieya. phew! Bayangkan balik dari kerja terus ke pusat 
bandar pulak untuk ambil bunga tangan majlis nanti. Kalau tidak bunga yang segar tu
akan layu bila sampai di tangan nanti Isnin atau Selasa nanti dek cuti hujung minggu.

Gerak dari rumah pun dalam perasaan debar..Setengah jam lepas.
.Sampai la tempat yang dituju. Wieya pegi sorang tau. Naik moto lagi..Huhu
Mengikut lokasi yang dihantar whatapps oleh akak penjual bunga yang baik hati tu.
Akhirnya depan Pos Laju tu..terus masuk dan ada seorang abam tunggu.
dan bunga tu wieya ambik dengan perasaan lega.
 Wahh macam drama sangat tau liku-likunya. Ingat takda rezeki laa :')

Terus balik pulak setengah jam sampai rumah. Dah maghrib pun..
tapi perasaan sangat lega yang amat. Buka je kotak pos laju tu. 
Bunga tu masih freshh dan wnagi..wieya heksaited okeyy
Lega sangat..Cuma baby breath je yang macam laju. 
Rendam bunga macam yang akak tu cadangkan 
terus esoknya segar bugar bak baru dipetik. ngeee..
dan itulah al kisah disebalik bunga cantik nie.
.Pilihan warna, pink peach dan purple! dan taraaaa!!
Kenangan sangat seumur hidup. Rezeki dari Allah taala.
Semuanya atas kehendakNya. Aturan Allah itu cantik dan manis.
;)

Happy 6th Monthsary, My Mr.Fiance! ❤️

Saturday, 31 October 2015

Hot! Pilihan Contact Lense Bakal Pengantin.

Assalamualaikum..
alhamdulillah makin hari makin menghitung hari bahagia.
Cukup hari ni penghujung bulan Oktober..
tunang datang jumpa hari ni , sebab nak hantar sim kad U mobile!
weouls dengan Celcom bertahun-tahun lamanya setia.
Kemudian beralih ke Maxis beberapa bulan 
dan terus merisik ke U mobile pulak. Haha. Bercinta via sms dan telefon camni la ;p
Okey sebenarnya bukan nak cerita  sistem telekomunikasi
tapi pasal tunang teman belikan contact lense/ kanta lekap untuk hari bersejarah nanti.

Seronok sebenarnya nak pakai kanta lekap ni..
tapi kena pilih warna yang bersesuaian dengan wajah dan citarasa masing-masing.
Macam wieya sukakan kanta lekap yang berwarna tapi nak natural.
10 minit jugaklah encik tunang tunggu untuk pilih pada pemakaian kanta lekap
majlis nikah dan sanding nanti, Begitu juga dengan majlis tandang 
sebab wieya sebenarnya memang seorang yang 
berkaca mata sejak umur 10 tahun lagi :') kes pakai cermin mata
 dek tengok hindustan di tv dengan jarak yang dekat
buat wieya rabun seawal kanak-kanak di sekolah rendah. haiss..

Pemilihan kanta lekap berwarna ada banyak pilihan brand.
tu yang jadi rambang mata sebenarnya. Hikss
Ni antara warna warna hot untuk bakal pengantin...
Ok nampak tak nama warna ja pun macam-macam..
dan akhirnya wieya memilih warna natural bak inner shine je ;)
Kalau yang dah biasa pakai tu mesti dah tau kan warna yang best untuk wedding..hee
Nanti wieya review lepas kawin nanti ^____^

Thursday, 29 October 2015

Idea Beading Veil dan Baju Trend 2015

Assalamualaikum...
tinggal beberapa hari lagi nak masuk bulan baru.
macam tak pecaya pun ada. Cepat sangat masa ;)
tengok dekat counting tracker rasa macam tinggal kurang beberapa hari lagi
hari bersejarah wieya dan bakal suami.

Sekarang tinggal nak beading baju nikah sendiri.
Buat pemilihan bunga tangan nikah/sanding
Buat pemilihan tempat pelamin/photobooth dan meja makan.
Fitting baju kali kedua dan ketiga.. Siapkan hantaran bulan 12 nanti!
Best rupanya buat persiapan kawin ni..Heksaited!

Jom usha beading best-best untuk baju nikah khasnya..

baju akad nikah putih roses pink

pink+cream+purple = totally a great combination ;p

manik macam ni klasik!



patch lace ;)


less is more :'D
Image

Suka jugak bunga 3D kat veil atau baju nikah nanti..
tengoklah nanti ada ke tidak kat baju nikah wieya nanti..
Mencari ilham untuk jahit manik pada baju nikah..
Doakan dipermudahkan urusan wieya ye ;)

Sunday, 25 October 2015

Tuto : DIY Flower Crown For Bride Edition

Assalamualaikum.
sebenarnya dah lama teringin nak pakai makhota bunga ni.
nak nak masa majlis kawin nanti ;) hehehe
Memang nak beli je fresh flower untuk buat crown tapi bila terjumpa tutorial ni 
di Youtube. Rasanya tak salah kita cuba sesuatu yang baru.
 Yang penting boleh jadi kenangan kelak.
Nampak simple je tutorial ni. Jom belajar sama-sama. 
Moga impian nak pakai flower crown tercapai..amin.

Okey tutorial kat bawah ni ada dua jenis. Satu untuk yang nampak fresh
dan tutorial kedua nampak fancy dan feminin. Dua-dua tutorial yang mudah.
wieya suka dua-dua. Niat dihati nak buat crown untuk bridemaid dan flower girl..hee
dan wajiblah untuk diri sendiri. Doakan wieya sukses! ^____^





Korangg mesti geram rasa nak cuba buat jugak. Senang ya rabbi!
Nanti dah kawin boleh lah review my DIY flower crown.. Okey? ;)
Yang penting nak share dengan semua blogger terutama Bride to Be untuk cuba
dan mencari kelainan untuk hari bahagia memasing ;p

Biasalah kalau namanya DIY haruslah ada try and error.
Mesti korang puas hati bila dah jadik. Rasa hati berbunga-bunga..
Serius akan rasa bangga jap sebab hasil tangan sendiri kan. Haha
Okey selamat mencuba.! Terima kasih membaca..
#Tak pandai buat tuto tapi pandai share tutorial dengan semua orang.
;)

**Update : ada yang jenis ikat reben dan yang jenis mudah terus letak atas kepala.
yang penting itu semua ikut kreativiti memasing.


Friday, 23 October 2015

Flowers Girls Inspired!

Assalamualaikum....
Sikit demi sikit hari yang dihitung kurang angkanya..
hehehe..macam-macam perasaan ada..yang penting impian
majlis perkahwinan yang di idam dapat berjalan 
dengan lancar pun sudah cukup bermakna buat wieya dan bakal suami.
Tema warna ketiga-tiga majlis sudah dipilih.
Majlis nikah, majlis sanding dan majlis bertandang.
Setakat ni dah 70% sudah siap..Tinggal sikit lagi persiapan yang perlu dibuat ;p

Setiap orang lain pengalaman  persiapan kawin kan?.
Sekarang tengah decide banyak perkara..idea demi idea inspired muncul..
Bagi chance lah bakal pengantin nak feeling raja sehari :')
Flower Girl..Pengapit..BrideMaid..In Shaa Allah dah selesai.
Doorgift selesai. Baju nikah selesai. Baju sanding selesai.
Tinggal nak pi fitting kali kedua dan ketiga ..hee


wieya kuat verangan..Tak sangka dah nak kawin.
Selepas nie banyak lagi kena tempuh. Doakan yang baik-baik tau
Tengah survey manik, reben dan keronsang. phew!
Kita merancang, Allah juga merancang dan Allah jua adalah sebaik-baik perancang
kiki emoticon
 
So comels!

Ada flowers girl bersama-sama dengan raja sehari nampak sweets sangat.
sebab budak kecik kan. Pakai pulak dress yang menampakkan lagi
kecomelan depa memang menyerikan majlis kelak.
Jadi dah decide 2 orang sebagai flower girls wieya..
Moga semuanya seperti yang dirancang.. :')
yang penting dua-dua sangat cheeky dan suka selpie..haha
Terima kasih sudi membaca!

Wednesday, 21 October 2015

Idea Kek Kawin Idaman 2015

Assalamualaikum..
Kek kawin memang trend sekarang. Siapalah tak mau fefeling manja
dan romantis dengan suami yang sah sambil 
potong kek dan ada sesi suap menyuap kek kan?
 So pilihan kek yang terbaik kenalah teliti. Barulah puas hati
Raja dan ratu sehari la katakan. Hikhik
Jadi wieya memang penggemar kek dan encik tunang kurang.
tapi still makan jugak sikit tak macam wieya. Semua jenis kek suka!

Ok gambar di bawah adalah idea kek kawin idaman wieya untuk pelan Manis 2015
#WieyaRaudzi nanti. Tak tahu nak yang macam mana. Rambang mata.
Tengah survey harga kek jugak. Sama ada nak yang
 tiga tingkat, setingkat mahupun dua tingkat sahaja. Semua pun boleh ;p

Sediakan duit sahaja. Pilihan di tangan bakal pengantin sendiri.
wieya memang suka fresh flower..tapi tak mau yang sarat sangat. 
Sebab kita nak makan kan. Kang susah pulak nak potong kek.. Hee
Dekorasi memang dabomb kalau kena dengan Baker yang kreatif.

kek ala garden..Memang ohsem! Harga pun secantik dekorasi :')

kek ala rustic. Sesuai dengan tema desa :'D

Kek gabung dengan kek cawan buat ala menara. Ohsem kan?

terbekanan yang ni. Design ruffle!

Unik..Hehehe. Suka semuanya! nyumsss

Kek macam ni kemas. Bolehkena dengan segala tema wedding.
:') Tepuk dada tanyalah hati dan selera masing-masing.
 I paling suka kek rainbow pelbagai perisa tuu. 
Choct moist pun sedap dengan red velvet!
arghhh nak semua laa. Hehe.. Moga impian jadi kenyataan. amin.
Esok hantar borang nikah..Moga dilancarkan semuanya pasal majlis penting ni.
Doakan wieya ya. Terima kasih sudi membaca korangg !


Monday, 19 October 2015

Veil Bertandang Inspired HZ

Hai...Assalamualaikum semua.
Macam yang wieya janji dalam entri lepas nak update
pasal veil bertandang kan.. Ikutkan hati memang akan ada veil net biasa tu
tapi wieya tak selesa dan yakin bila bahagian pinggul pengantin
nampak sedikit ketat dan menampakkan bentuk pinggul.

Jadi salah satu cara untuk keselesaan diri.
wieya nak DIY sendiri veil bertandang. Kenapa veil bertandang
dan bukan veil resepsi. Sedangkan veil nikah wieya dah stori kan..
Sebab veil resepsi dah selesai siap. Tak DIY pun ;p
In Shaa Allah review lepas wedding je nanti..haha

So yang problem untuk veil bertandang :')
nak DIY laa..Baru la ada rasa feel buat sendiri kan..
yang veil resepsi dah puas hati dah. Simple but eksklusif. Gittu..

veil bertandang idaman kalbu adalah ala-ala veil keknis time bertunang.
hope DIY wieya menjadi la hendakNya.
Beli kain. Hantar kedai jahit tepi dan jahit lace dan manik..teehee
Rasa agak nampak mudah. tapi kita tengok nanti hasilnya macam mana ya ..hehehe

Cantik kan..veil berjurai macam tu. sopan like princess.

Doakan wieya dapat cari warna kain veil untuk majlis bertandang
dan  harapnya angan-angan dan impian menjadi kenyataan.
 Memang trend kan tudung keknis ni..Lembut dan sejuk je kain nya. Hee
tak sabar nak feeling princess jugak nanti..
Nanti wieya update teaser bila dah nak dekat wedding nanti ek
Moga baik-baik saja, Dup dap dup dap counting hari..phew!
:)

Friday, 16 October 2015

Idea Bride's Crown 2015 ❤

Assalamualaikum...
Berkisar tentang B2B lagi. Teringat akam makhota yang menaikkan seri pengantin
bergelar raja sehari di hari bersejarah :)
Makhota atau crown ni memang banyak sangat jenis dan bentuk
yang ada diluar sana baik di butik mahupun di kedai-kedai aksesori online.

crown from my wedding boutique's

wieya sendiri dok suvey crown yang akan di pakai nanti
di hari resepsi dan tandang. Masa fitting baju hari tu ada cuba satu crown tu
memang agak berat. Ada yang design terlalu tinggi. 
Dan ada yang terlalu sarat dengan kerawang dan permata :') 
Susah sebenarnya yang nak menepati citarasa wieya
encik tunang dan wieya memang tak suka crown yang tinggi 
sampai nampak macam pengantin tak selesa.
tapi itu semua terpulang kepada citarasa bakal pengantin itu sendiri.
Bagi wieya,,wieya memang cerewet sikit bab nie -____-

sampai terbeli satu crown yang agak berpatutan
Crown tu tak terlalu mahal dan tak terlalu tinggi. Hehe
Comel je. tetiba pulak rasa macam terlalu simple ;p
dah nampak crown lain pulak yang lebih cun ..adehh 
Pengantin perempuan dan crown memang sinonim.
Barulah bergelar ratu sehari. Ye dak? Haha




wieya suka yang simple macam ni ;)
ringkas dan eksklusif.. yang penting bride tampak cantik!
wieya beli online je yang ni. Bertandang je satu set dengan persalinan baju. Hikhik
next update : veil bertandang..
 
Copyright 2016 with Love - WieyaRaudzi