Tuesday, 27 December 2016

Happy 1st Anniversary! :)

Assalamualaikum.
Pejam celik pejam celik baby Muhammad Fariz Amsyar dah genap 3 bulan.
Terasa pantas nya masa. Ok entri kali ni wieya 
nak sharing sambutan first anniversary wieya dan shuben 😍
alhamdulillah masuk je bulan 12 tahun ni, kami sambut bertiga dengan baby.
macam tak pecaya pun ada jadi parents. How time flies..
11. Disember adalah tarikh anniversary nya. So weouls balik kampung 10hb..
Sambutan ulangtahun perkahwinan pertama
 disambut secara sederhana, alhamdulillah :) Masa tu wieya balik Kedah
so tau la cemana nak order kek dan pelbagai lagi😏
so taraa!! ni la kek pertama wieya untuk dimakan bersama-sama mak ayah dan
adik-adik tersayang,,Kebetulan balik kampung sebab ada kenduri sepupu ..hee

sampai je kampung, perjalanan dalam 6 jam jugak
sebab jem di terowong menora. Sebenarnya Ipoh- Kedah dalam 2 jam je..huhu..
Akhirnya malam tu menjadik juga sambutan kecil-kecilan 
anniversary kami..yeay!
 Happy 1st Anniversary, abang..
Jauh lagi perjalanan rumah tangga kita 💓
 sesi potong kek bersama baby kami..hikss
Family potrait :')
 alhamdulillah ..syukur atas nikmat kebahagiaan ini..
abang..ILoveYou and baby kita..
Semoga ikatan terbina kekal hingga ke syurga..amin.
 

kek coklat indulgence ni di order dengan membe sekolah wieya.
dia cikgu, Anas namanya..tapi kek dia superb sedap!
highly recomend😊😏

Setanding Secret Recipe tapi lagi sedap kot.
Harga pun berbaloi cuma RM70 saiz besar camni :)
Lepas ni boleh la repeat order lagi..In Shaa Allah.
Dah la datang COD tanpa cas.. I loikee!
Lastly, wieya yang peminat kek ni memang suka lah celebrate anniversary dengan kek.
Happy Anniversary!

Tuesday, 20 December 2016

Cousin's Wedding | Aiman AtiQah

Assalamualaikum 😉
macam biasa kalau masuk bulan cuti sekolah 
maka makan nasik minyak la jawabnya,,hee
jadi bulan 12 nih ada dua kenduri sepupu terdekat. 
Satu sebelah ayah satu lagi sebelah mak.
Beza pun selang seminggu je..Puas la baby Fariz Amsyar berjalan-jalan
tambah baby tak meragam langsung. Tido je dalam stroller kesayangan dia tu..ngee
cantik meja makan beradab aiman dan pelamin nya :)
rindu pelamin nikah dan resepsi wieya tahun lepas..hiks
Saja test pelamin. Family potret katanya 😗

 
4 beradik wieya bersama baby Fariz Amsyar :)
 feeling ibu beranak satu..💓


Selamat Pengantin Baru Aiman & Atiqah
semoga kekal hingga ke syurga :)

Thursday, 15 December 2016

Resepi Nasi Ayam Mama Wieya :)

Assalamualaikum
Lamanya tak berblogging. kali ni nak sharing nasi ayam homemade
semudah ABC . hehe. Sambil sambil tido kan anak..sejam dah siap nasi ayam kita ;)
sebelum kawin wieya pun tak tahu nak masak nasi ayam ke nasi
 tomato ke atau nasi beriyani sekali pun.
Rupanya takde la susah sangat seperti yang dibayangkan. Cuma basic je.
yang lain tukar sikit-sikit rencahnya. Sesuai dimakan waktu tengahari atau keraian
bersama keluarga tercinta. hikss

Bahan- Bahan Nasi
Beras Faiza /segala beras yang ada dirumah korang
air rebusan ayam
bunga lawang, kulit kayu manis, buah pegaga dan halia
Bawang putih bawang merah dipotong.
Daun salam.
Sedikit kunyit sebagai pewarna masakan

wieya tak tumis nasi supaya tak berminyak sangat beras bila jadik nasi.
tapi kalau korang nak tumis dulu bawang dan 4 beradik tu.
Ikut korang la..hehe Masak dalam rice cooker je. Settle!
Salad, tomato dan timun (tak ada dalam gambar) penting sebagai hiasan
dek kerana wieya masih pantang makan-makan cenggini. 
Hanya mampu melihat saja la :')
Susun la pinggan ikut kreativiti korang....
ayam yang diperap digoreng..nyumss
diletak dipinggan hiasan tadi ;)

Bahan-Bahan Perapan ayam
seekor ayam dicuci bersih
Sos cili dan sos tiram
kicap manis / kicap masin
bawang merah, bawang putih, halia dikisar
madu secukup rasa.
Garam secukup rasa

Perap semalam lagi sedap. tapi bila perap sejam pun dah okey.
Gaul sebati dan goreng la sehingga garing. Bau dia sedap ya rabbi!
nasi yang ditanak siap untuk dihidang.
sup ayam marvelous..ngee ;'D

Bahan - bahan Sup Ayam
Sedikit ayam bahagian tulang.
bawang merah, bawang putih dan halia dipotong dan tumiskan bahan.
masukkan air, sup bunjut dan kiub ayam knorr sebagai perisa.
last sekali masukkan ayam dan taburkan daun sup. daun ketumbar sebagai hiasan.

Bahan-Bahan Kuah Cili Nasi Ayam
Cili Merah dalam 6 biji -dikisar halus
Masukkan bahan perapan ayam ke dalam cili merah yang dikisar tadi. Siap!

kicap wieya tak buat sebab itu pun dah cukup memadai. yeay!
kalau korang nak buat pun senang je. 
Masukkan kicap manis dan kicap masin dan sup ayam. Siap!
taraaa!! siap dihidang dan boleh la dimakan bersama keluarga tercinta.
wieya masak untuk suami tersayang makan tengahari selalunya, hikss
ni pun nasib baby Muhammad Fariz Amsyar baik je tido sampai mama dia habis 
masak.Syukur alhamdulillah..anak yang baik dan soleh.
Selamat Mencuba :-)

Monday, 28 November 2016

Perkembangan Si Manja Kesayangan

Assalamualaikum.😊
seminggu dua ni tak menaip, dah berubah dah dashboard blog.
Lebih tersusun, janggal sekejap.Takpe lah janji 
dapat menaip dalam blog kesayangan dan kalau korang perasan
dah ada smiley dalam post entri ni. Best nyer!

Bila ada anak ni, jadual harian rasa padat dan masa terasa begitu pantas.
kerja wieya mandikan baby, menyusu, cuci poo poo dia dan tidurkan baby.
al maklumlah wieya kan suri rumah sepenuh masa tapi stay dengan mertua
kira ada untungnya jugak. hikss😉

Syukur alhamdulillah my baby dah 2 bulan 2 hari.
Cucuk sebulan tak deman dan jumaat lepas cucuk
pulak untuk 2 bulan pun tak demam.
walaupun cucuk 2 bulan dikatakan cucuk 3 serangkai tapi berkat menyusu badan
antibodi baby jadi kuat.Susu badan wieya memang meriah setakat ni..💕

Tak ambik apa-apa milkbooster sebab susu badan memang
 mencukupi untuk baby Fariz Amsyar.
Rezeki baby alhamdulillah..dan berat baby pun mengikut
perkembangan yang normal. Mama dia lega dan heppi! ;)
Pegi cucuk sebulan fariz amsyar bertarikh 26.10.2016 {Rabu}
pegi klinik dengan tok dan tokwan Kedah.
mama dan baby masih dalam pantang 😍
Berat : 3.7 kg
Tinggi : 52 cm
BMI : 13.5 kg/m2
Perkembangan baby : dah suka tidur berbedung berbanding masa baru lahir. Asyik dah lepaskan tangan je dan kalau dah bebas bedung kedua-dua tangan mesti kat atas😗😊 dan mula bagi reaksi bila orang bercakap.mendengar dengan baik dan mata belum tepat lagi memandang.
Pegi cucuk 2 bulan baby Fariz Amsyar di klinik Manjoi 
dengan ditemani suami tercinta bertarikh 25.11.2016 {Jumaat}
Masa ni baby dah kena cucuk, Mama dia tengah tenangkan baby..
Sempat lagi bergambar tu😋
 wefie bertiga sementara tunggu giliran. Baby tengah sedap tido..😉
 
Berat : 4.8 kg
Tinggi : 55 cm
BMI : 15.5 kg/m2
Perkembangan baby : Dah mula pandai senyum. Comel! mama geram sangat.💗 dah pandai berborak dengan orang. Pandai merajuk bila mama lambat bagi susu.Masih suka berbedung bila nak tido. Bila mama bedung amsyar macam rela dan terus tido..pandai melihat tepat benda bergerak..yeay!😏😊
Syukur sangat dapat tengok anak sendiri membesar depan mata. Doakan baby 
Muhammad Fariz Amsyar menajdi anak yang soleh dan sihat selalu! amin.
Mama da dah mula gila shopping barang anak.
Tambah-tambah Lazada tengah menggila sale, apa lagi memang shopping
tak hingat..hikhik. Okeyy ada masa wieya menaip lagi. Bubye!

Tuesday, 15 November 2016

Perlu ke Buaian untuk tidurkan Baby?

Assalamualaikum.
Sejak menjadi mama nie, ramai yang tegur berat badan wieya turun.
yeay wieya dah kurus. Belum timbang lagi berat sekarang berapa..hikhik
Ok entri kali ini nak berkongsi pendapat tentang penggunaan buaian
untuk anak. Perlu atau tidak?

Ikutkan kami suami isteri tak nak ajar anak tidur buaian.
memandangkan baby kami baru sebulan lebih memang mudah lagi nak tidurkan dia.
tapi bagi orang tua-tua dan orang Melayu kita, buaian tu dah memang sinonim bila
anak anak kecik. Bagi mereka mudah nak buat kerja..dan anak tidur lama.
so setakat ni wieya memang nekad tak nak ajar anak tidur dalam buaian.
Image result for buaian baby
So wieya perhatikan lama dah blogger tegar Irine yang tak penah nampak buaian pun
semasa tidurkan anak-anaknya, Jadi tergerak hati nak tanya dalam instagram.
Soalan wieya dibalas dak Irine Nadia ;) hehe..
memang dok tunggu je jawapan nya..
Image result for buaian baby
Memang betul la tekaan wieya..Sekarang risikonya 
kita kena susah sikit, dan bersabar..
Harapnya berjaya lah kami suami isteri tidurkan anak kami baby Fariz Amsyar
tanpa buaian sampai besar nanti ;) amin.
Doakan ye..In Shaa Allah boleh. Semua ibu bapa nak terbaik untuk anak mereka.

Friday, 11 November 2016

Pengalaman Pertama Kali Bersalin

Assalamualaikum...
Syukur sangat-sangat bila dapat menaip kongsi 
pengalaman bersalin dalam blog kesayangan.
Macam biasa bila umur baby dah berganjak sebulan lebih, pendek kata
habis pantang..Boleh la rileks sikit sebab baby dah berubah bulan kata orang.
Jadi wieya ada masa nak menaip stori entri kali ni..
Ok jom start stori pengalaman wieya bersalin baby 
first secara normal, alhamdulillah :)

24 September 2016 | Sabtu
5.45 pagi
Malam tu tido nyenyak sangat. Masih tak rasa apa-apa.terjaga tido , dekat nak subuh terasa macam sakit senggugut terdetik dalam hati takkan la sakit senggugut masa mengandung.tiba-tiba terasa ada air keluar macam darah period panas keluar..terus bangun pegi toilet, sebab tak sedap hati dan rupanya yang keluar tu air ketuban mengalir dan sedikit darah + lendir. Dah sudah ni memang tanda-tanda nak bersalin. Macam pecaya tak pecaya terus bagitau encik suami. Nampak dia macam terkejut. Wieya pulak terus pakai padu ntuk halang air ketuban dari  terus mengalir ke kaki. Habis basah lantai bilik..Huhu. Azan Subuh pun berkumandang..Masa tu tak rasa sakit apa, Masih dalam tak pecaya.

6.30 pagi
Sempat mandi dan makan nasi putih goreng dengan ikan bilis. Selera pulak tu makan. Mak mertua buatkan air milo pekat panas-panas  + telur ayam kampung sebiji. Langsung tak rasa apa masa minum dan masa tu pun wieya tak sakit apapun lagi,Cuma rasa air ketuban keluar..leaking orang kata. Mak mertua dan encik suami siap-siap nak bawa wieya pegi hospital memandangkan wieya dah turun tanda dan baby first pulak. Suami awal-awal dah letak beg baby dan wieya dalam bonet. Sempat minta maaf dengan mak ayah di Kedah dan bapa mertua, sebab wieya dan suami memang stay rumah mertua.

7.30 pagi
Selamat sampai Hospital Raja Permaisuri Bainun, Ipoh. Mak mertua ikut suami sekali pegi hospital. Terus suami daftar wieya..Masa tu tak rasa berdebar apa. Feeling masih tak pecaya, nak bersalin dah ke aku ni? Doktor muda perempuan check bukaan masih 1cm dan air ketuban masih leaking. Kena tahan wad menunggu, Sebelum tu doktor monitor gerakan baby dan denyutan jantung baby. Scan dan wieya kena cucuk jarum nk masuk air tu.. Ok merasa la ada jarum kat tangan. Nasib nurse yang buat tu pandai cari urat. Tak sakit pun masa jarum masuk. Heheh
10.30 pagi
Lama jugak menunggu statistik bacaan pergerakan baby. wieya sempat la tertido sebab belum rasa sakit contraction. Wieya dibiarkan dalam bilik tu sebelum dihantar nurse ke wad menunggu. Dapat lah baju pink yang macam selalu dok tengok orang nak bersalin pakai.. Sekali lagi macam tak pecaya..Tukarlah baju dalam wad 2, bilik No.2.. Masa tu dah rasa sakit sikit-sikit dah. Hanya suami je boleh masuk kejap dalam bilik tu hantar barang. Dalam bilik tu untuk 3 orang tapi yang ada hanya wieya dan seorang adik umur 23 tahun tengah menahan sakit anak sulung jugak sebab dia turun tanda darah sejak malam lagi. Rehatlah wieya sambil menahan sakit dan leaking air ketuban. Banyak kali jugak tukar pad. Suami kena keluar sebab belum waktu melawat.

1.00 tengahari
Bukaan wieya baru 2cm, rasa sakit makin kuat tapi masih berselera lagi makan. Suami bawak bekal nasi yang mak mertua masak. Habis la nasi wieya makan. Lapar juga menahan sakit. Sebelum tu sempat jalan jalan dalam bilik bagi cepat bukaan. tapi rupanya sakit contraction maha hebat. Wieya siap mandi lagi. huhu..Masa tu suami teman sebab waktu melawat, Muka suami nampak susah hati.

3.00 petang
Sakit makin kerap tapi bila nurse check bukaan. Bukaan masih 2cm. huhu Allah je tau cemana perasaan masa tu. Mana la ada pengalaman kan..Berzikir tak lekang dibibir sambil makan kurma. Tak tahu kenapa, lagi sakit lagi wieya lapar..Dah la kena check diabeties 4x sehari. Cucuk dijari ambik darah. Sebab wieya ada kencing manis masa mengandung. Ramai juga kat bilik menunggu bersalin tapi blik wieya lagi santai. Contraction makin lama makin kerap,.sampai nak naik katil pun tak boleh.

5.00 petang
Waktu melawat lagi..Suami boleh masuk wad tengok wieya. Teman makan malam dan suami suapkan..Masa tu dah sakit selang 10 ke 15 minit..Suami yang risau. wieya tetap makan sebab nak kumpul tenaga. Petang sikit bapa mertua dan mak mertua datang tengok. Mak mertua siap nangis lagi tengok wieya menahan sakit..Masa tu memang sakit betul..huhu. Tak dapat nak gambarkan sakit contraction. Yang merasa je tahu cemana rasa..Nak dekat habis waktu melawat tinggal la wieya sorang-sorang..Sebab kawan sebelah katil dah kena masuk labour room. Sunyi pulak rasa..dan sakit makin kerap. 

7.30 malam
Tak tahan sangat tekan bell atas kepala katil sebab rasa sakit contraction kuat. Staff nurse datnag check bukaan . Katanya dah 4cm. Terus dia suruh tunggu nak tengok ada katil kosong ke tak di labour room. Yeayy dalam hati akhirnya aku nak bersalin. huhu..Staff nurse tu suruh suami kemas barang wieya. Wieya ditolak masuk labour room naik wheel chair..Berasa jugak lah naik wheel chair dengan bawa beg baju baby.
8.15 malam
wieya dimasukkan dalam labour room Suit 5 sebab staff nurse cakap wieya dah bukaan 4 cm. Rupa-rupanya doktor perempuana mud bangsa india check wieya, bukaan baru 3cm..Sedihnya lahai..Terus kena tolak bilik ABC sebelah bilik labour room tu. Terkejut wieya ingat dah nak bersalin rupanya kena tunggu lagi. Nasib tak dihantar dalam bilik menunggu dok sorang-sorang lagi.
8.30 malam
Sakit contraction makin kuat. wieya dimasukkan dalam bilik menunggu ABC yang disebut kakitangan katsitu betul betul bersebelahan bilik labour room. Dalam bilik tu ada seorang patient preggy jugak 8 bulan, diletakkan disitu sebab gastrik teruk hingga sesak nafas. Bukan nak bersalin. Patut la wieya tengok dia rileks je. Huhu. wieya yang tak habis-habis tarik hembus nafas menahan sakit bila contraction datang.. Sakit tu hanya Allah yang tau..Nak naik katil pun kadang-kadang rasa tak boleh. Lepas tu kerap nak terkencing..Sambil tahan sakit sambil tengok jam di dinding.

10.00 malam
Suami masih di dalam area hospital menunggu untuk dipanggil kot-kot wieya dah nak bersalin. Sepanjang dalam hospital, handphone wieya sentiasa ada di sisi. Sempat whatapps kawan-kawan dan group famili, update apa yang patut. Call husband dan bagitau status terkini. Contraction maha hebat. Sampai nak beralih tempat baring pun susah..Perut wieya terus di monitor pergerakan baby dan contraction sepanjang di hospital.

11.30 malam
Suami dan mak mertua stay di hospital malam tu.. Rupanya keluarga mertua memang nak stay kat hospital. Tak sangka pulak wieya. Wieya terasa lapar sangat dan dahaga. Minta kat nurse situ nak keluar jumpa husband, nurse tak bagi sebab risau wieya contraction kuat. Minta izin kat nurse nak minum dan makan. Mula tu nurse bagitau memang tak boleh makan dan minum dalam tu..Tapi dek kesian kat wieya kot..Suami di izinkan masuk dalam bilik wieya untuk bawa makanan dan air. Wieya sempat mesej suami bawakan power bank, pad dan kurma. Masuk lah suami bawa makanan untuk wieya sebab masa tu wieya lapar sangat-sangat. Suami sangka wieya dah nak bersalin. Rupanya nak makan. Bayangkan tengah menahan sakit contraction yang makin kerap dan sakit tu, masih mampu nak makan sebab lapar teramat. Haus maha rabbi.Allah je tau. Lepas je bagi wieya makan, suami kena keluar balik ke tempat menunggu di luar wad. wieya terus menahan sakit sambil mata melihat jam bila terjaga. Wieya diberi suntikan menahan sakit di peha..Lali tapi sakit contraction masih terasa. Cuma kita boleh rehat jugak lepas lali. Malam tu doktor ada check bukaan tapi bukaan tetap sama iaitu 3 cm sejak petang tadi. Sedihnya rasa...

25 September 2016 | Ahad
7.30 pagi
Doktor buat lawatan pagi dan wieya di check bukaan. Akhirnya bukaan dah 4 cm. wieya dah boleh dimasukkan dalam labour room. Lega sangat rasa walaupun dah  mula berdebar kenapa 4 cm dah kena masuk labour room. Memang macam tu ke? atau nak kena ceaser..Allah! minta simpang laa. Sepanjang malam tadi tu wieya selalu tanya memang camtu ke bukaan tak bukak-bukak. Rupanya depa cakap anak pertama memang lama dan lambat bukaan nya. Huh! Risau sangat-sangat..Akhirnya wieya kena berjalan masuk bilik labour room Suite 8 untuk bersiap sedia nak jumpa baby..

8.30 pagi
Berdebar tunggu apa yang nak dibuat nurse dan doktor..Terasa nak kencing tapi contraction makin kuat. Nurse dah tak bagi wieya berjalan ke toilet dah. Dia pasangkan wayar dan biar wieya kencing dalam bekas..Doktor melawat silih berganti. wieya dibiarkan layan contraction sorang-sorang..Doktor datang pantau dari masa ke masa. Perut wieya terus di monitor..Terasa dahaganya Allah je yang tahu.

9.30 pagi
Berzikir tanpa henti dan berdoa wieya dipermudahkan bersalin. Bagitau suami dan whatapps group. Sempat lagi tuu..Phone wieya memang bawak masuk labour room. kihkih. Mana-mana nurse yang lalu, wieya minta air dan kurma sebab lapar tak sarapan apa kan..Memang nak kumpul tenaga cukup-cukup tapi dahaga lagi-lagi maha hebat. Nurse bagi air sikit sangat-sangat. Adeh.

11.30 pagi
Bukaan dah 6cm. Wieya dimasukkan air ubat mempercepatkan baby keluar. Nurse dan doktor pelatih perempuan tu cakap, kalau lepas ni rasa nak teran..Teran je,.Kebetulan wieya tak rasa nak meneran pun lagi, berdebar jugak nak rasa cemana perasaan nak meneran. Makin lama air tu masuk dalam badan, contraction makin kuat, dan kerap sakit. Sampai lah rasa besi tempat pemegang pun nak wieya bengkok kan.
12.30 tengahari
Bukaan dan 8 cm. Memang kena tunggu 10 cm baru boleh bersalin. Sakit dah maha hebat. wieya disuruh mengiring sebelah kiri untuk mudahkan baby turun ke bawah dan mempercepatkan bersalin. Masa tu bila kau baring sebelah kiri kau nak terlentang pun payah sebab baby mengeras dan contraction kuat,.Masa tu wieya dah makin rasa nak meneran dan tanpa rasa bersalah wieya teran je, Memang fikir nak selamatkan baby je..Sekali teran terasa, ada yang panas keluar..Rupanya darah. Sakitnya ya Allah..Rupanya itu rasa nak bersalin seorang khalifah. Sempat lagi tanya, suami masih boleh masuk ke teman wieya nak bersalin.

1.15 petang
Suami dibenarkan masuk, Nampak muka suami terasa semangat nak meneran.Nampak muka suami macam cuak dan susah hati. Masa tu wieya diminta untuk terlentang dan duduk dengan gaya nak bersalin. wieya ikutkan je kata doktor-doktor perempuan tu..Masa nak beralih dari mengiring ke terlentang punya ambik masa sebab perut mengeras. Boleh je terlentang terus rasa nak meneran bila contraction datang..

1.30 petang
Suami diminta beri minum air selusuh dan sapu air pada muka wieya. Mulut wieya tak henti-henti berzikir dan berdoa moga dipermudahkan bersalin. Masih terbayang suasana tu saat ini. Suami wieya caring sangat. Bersedia nak push masa contraction sambil dengar arahan doktor..Mulanya wieya tak pandai meneran dengan betul..Lepas je doktor ajar, terus ada keberanian dan kekuatan.Suami pun tak putus-putus bagi kata-kata semangat.

1,45 petang
Tiga kali push meneran sekuat hati, baby masih belum boleh keluar walhal kepala dah rasa dibawah. Doktor siap suruh wieya rasa kepala baby dan wieya pegang memang dah rasa disitu. Basah je terasa rambut baby. Suami wieya siap tengok ke bawah kepala baby memang disitu. Dia siap jadi cheerleader bagi kata semangat,"Sayang boleh! Sayang boleh!"..Sikit je lagi sambil bisik di telinga wieya. Doktor bagi masa sampai pukul 2 petang kalau wieya tak dapat meneran, depa nak ceaser, Wow berdebarnya.! Suami siap terkejut dan terus cakap in Shaa Allah sayang kuat. Doktor bagitau datang je contraction baru meneran. Itu cara yang betul. Yang pasti meneran taik keras katanya..Memang keras la kepala budak kan..

1.58 petang
Kekuatan yang berbaki dengan izin Allah wieya teran kali ke-4 , akhirnya syukur alhamdulillah baby selamat dilahirkan secara normal. Terasa panas je keluar kat bawah tu..Perasaan masa tu bersyukur sangat-sangat, dan serta merta sakit hilang..Letih teramat je rasa masa tu..Anak mama dan zuriat kami dah selamat lahir ke dunia. Suami berani tengok baby keluar..Dia cakap bila kepala keluar je, doktor pusing ke kanan untuk tarik bahu. Ada caranya..Terus dengar tangisan baby dan baby celik..Nampak doktor potong tali pusat dan terus letak atas dada wieya. Alhamdulilah :')

Suami sempat azan baby kami masa baby ada di atas dada wieya..Pertama kali yang wieya tengok masa baby diletakkan di dada ialah jari baby. Kukunya jenis gelas dan cantik. Inilah rupa anak ku..Cukup sifat, bersyukur sangat-sangat. Baby berak lepas letak atas wieya dan terus dibawa nurse ke satu bilik untuk dicuci dan ditimbang..Suami sempat snap gamba baby fresh from my womb.Lepas tu handphone suami bawak pegi caj tanpa pengetahuan wieya..Suami keluar dan wieya ditinggalkan dengan nurse untuk dikeluarkan uri dan dijahit di bawah. Rupanya kena gunting jugak ingat tak kena. heheh. Anak sulung mesti kena diorang cakap. Walhal tak rasa pun kena gunting sebab sakit contraction lagi kuat, Huhu. Siyes cakap..dan inilah pengalaman wieya bersalin buat pertama kali baby first kami. Syukur secara normal!! Sakit memang sakit..yang penting semuanya selamat.

Jahit bawah sakit tak? Tipulah tak sakit..tapi bila dibius rasa benda bergerak je laa, maka sakit tu kurang. Yang tak tahan bila nurse masukkan tisu dalam tuut je rasa ngilu, sakit, pedih..Hanya Allah je tahu. Itulah pengalaman kan :) Pukul 5 petang baru wieya keluar dari labour room..Baby kena tahan N6 sebab takut jangkitan dalam paru-paru sebab lama sangat sakit. Tertelan air ketuban..Maka, malam  tu wieya bermalam di hospital tanpa baby disisi. Punyalah sedih..tapi masih bersyukur semua selamat. ngee :')

Fuhh habis pun menaip cerita pengalaman ni..
kenangan seumur hidup. Alhamdulillah..Setiap orang lain ceritanya.
Terima kasih encik suami ada dimasa susah dan senang.
Love you so much! Kita dah ada baby..ngee
❤❤❤

Thursday, 10 November 2016

Photoshoot Newborn My Baby ❤

Assalamualaikum..
Alhamdulillah..akhirnya wieya dah habis pantang semalam.
pantang 44 hari dah selesai. tunggu pantang 100 hari dan pantang setahun pulak.
Good luck for me! hikss.

Kali ni nak share gambar photoshoot newborn putera wieya yang
wieya booking sebelum deliver lagi. Yang bestnya akak
 tu yang contact wieya lepas bersalin.
Punya perihatin. wieya pulak yang terlupa nak inform sebab sibuk berpantang
dan keluar masuk hospital anak kena jaundice.

Seperti yang dirancang hari ke 10 baby..akak tu datang rumah 
mertua di Ioh untuk shoot baby newborn. Sebab masa
 nih baby masih lembut untuk dilentur..
wieya lah orang yang paling happy plus nebes nak tengok anak shoot.
Takut-takut dia meragam dan nangis. Risau!

Alhamdulillah, rupanya baby FA bagi kerjasama walaupun masa tu tengah tido.
akak tu pun pandai pujuk baby.. Sukanya lahai..
Cara dia balut kain kat baby soft dan kreatif sangat. Puas hati la tengok.
Baby pun nampak selesa je. Sebelum tu akak ni minta wieya bagitau 3 jenis prop
yang wieya berkenan padanya. Senang dia nak sediakan..
dan wieya pun pilih dengan senang hati..ngee :'D

So inilah beberapa keping hasil air tangan kak Rasidah Ahmad
 yang terkenal dengan shoot newborn ;)
kenang-kenangan untuk baby wieya dan suami..Syukur 

Nama diberi untuk putera sulung kesayangan ni ialah
Muhammad Fariz Amsyar Bin Mohd Fakaraudzi

persis telur burung..anak kesayangan mama pandai senyum :)
props kapal..nyenyaknye dia..
anak mama Fariz Amsyar seksi! hee
anugerah terindah mama dan ayah..
pengikat aksih sayang suami isteri 

Ini je baru dapat gamba dari photograher..
yang lain biarlah buat simpanan peribadi kami..
Memang highly recommend dengan kak Rasidah Ahmad nie..
Irine Nadia blogger tegar tu pun guna khidmat akak ni untuk anak ketiganya.
Yang pasti masa tu wieya dah pun shoot baby Fariz Amsyar..
Sayang sangat my baby boo!
 
Copyright 2016 with Love - WieyaRaudzi