Wednesday, 15 May 2013

Pabila Cuaca Panas Berbahang....

Bismillahirrahmnairrahim dan Assalamualaikum :)
Seperti kita sedia maklum. Masuk saja bulan Mei..
Dunia berubah cuaca. Menjadi semakin panas berbahang dari biasa.
Hujan langsung tak turun setelah sekian lama.
Rindu bau hujan dan sekian lama,  tapi tengahari
 tadi hujan turun walaupun sikit-sikit..Syukur..

Harap dunia rasa juga sejuk walau seketika. Tapi betul la..
lepas hujan tadi tak ada la rasa berbahang sangat.
Sangat bertuah bagi mereka yang ada penghawa dingin di rumah.
di rumah mak ayah wia, kipas sudah cukup maximum dah.
tetap tak rasa sejuk. Yang ada perlu kesabaran yang tinggi.
Allah menguji umatnya...Ada ganjarannya.

Mak selalu pesan, ini baru panas dunia.
Bayangkan panas di akhirat kelak pabila
 matahari tegak di kepala.. Allah..
Jadi bersabarlah walaupun selepas mandi tetap berpeluh.

Dek cuaca panas dan tak menentu..
Badan jadi cepat jatuh sakit..Adik wia selsema.
Kerana bersin sana sini..Wia pulak terasa simptom
nak selsema sekarang ni. Dah mula gatal-gatal hidung.
dan hatchuummm !! ya puas..lalu bersyukur alhamdulillah..

Tapi tetap gagahkah puasa ganti hari ketiga..
aja- aja fightingg!! Nak teruskan puasa hingga habis.
kalau tertangguh nanti takut malas dan lengahkan pulak.
Doa-doakan wia kuat ye.. Biasalah tak sihat sikit.
Emosi terganggu. Rasa nak rest saja
 sepanjang hari dan wia nak pesan sikit.

Minum banyak air putih sebanyak mungkin..Tanpa ais tau ;)

Kurangkan aktiviti luar dengan cuaca panas berbahang macam ni.

Tidak bermain air atau aktiviti yang melibatkan air pada  cuaca panas. Mengundang sakit.

Jaga kesihatan diri semua...
Yang baik semuanya datang dari Allah, 
yang buruk dan salah adalah dari diri wia sendiri.
Entri ini sekadar mengajak uOls semua
 jaga kesihatan diri masing-masing ok ;)
Ok yang dah mula nak jatuh sakit, jangan
 lupa makan ubat yang disraankan doktor
Sekian..... Selamat Hari Belia. Tetiba.. Haha

4 comments:

  1. Salam sister.. jemputlah berkunjung ke blog Hijab Valley. Byk koleksi shawl dan tudung2 menarik dari HV collection. Promosi sempena pembukaan blog shop ini juga sedang diadakan. Jangan lupa follow juga ye.. =)

    Terima Kasih
    http://hijab-valley.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. Teena pun mcm nk demam..
    Btw, nice to see your blog, i'm just started in blogging, please visit mine too. :)

    insanbiasabiasa.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. Cuaca panas smpai nak tidur pun tak sng. Ujian Allah :)

    ReplyDelete
  4. samalah kita. sha pon puasa tapi puasa sunat. dgn cuaca panas mcm ni. tekak mmg kering. kena byk minum air putih. takpe, dugaan :)

    ReplyDelete

selaMat berkoMen ;) ♥

 
Copyright 2017 with Love - WieyaRaudzi