Monday, 13 May 2013

Tips Inai Jari jadi Cantik dan Merah Tahan Lama ;)

Bismillahirrahmnairrahim dan Assalamualaikum ;)
Tetiba nampak inai pemberian tok dari 
Mekah masa pegi umrah tempoh hari.
Wahh dulu masa hingusan , rajin pakai inai. 
Suruh tok tumbukkan takpun tumbuk sama-sama ngan adik

Sekarang daun inai pun payah jumpa.
Kat kampung daun inai ada..Cuma 
kadang-kadang tak merah. Cuma oren ja gittu.
Sesetengah pulak inai jadi kehitaman. Huhu
Jadi apalagi..mencari petua di hujung jari.
Dan dikongsi dalam blog kesayangan.. Jom baca!..

Tips untuk inai di jari menjadi merah

Kalau guna daun inai, jemur dulu sampai kering...Pastu blend atau tumbuk dengan gambir atau arang dan letak nasi sikit supaya pekat, perahan limau untuk kilatkan kuku.

Kalau pakai serbuk, sediakan dari petang sekurang-kurangnya dua ke tiga cam sebelum pakai...
Letak perahan limau bagi tambah berkilat kuku...Tujuan kena sedia dari awal supaya inai tu betol-betul sebati dengan perahan limau..Baru hasil nya merah menyala ;p

Ataupun bancuh serbuk inai dengan air teh (air teh panas tanpa gula). Gaul sampai jadi pes. Guna dalam dua uncang teh supaya betul-betul pekat dan campur dengan perahan limau nipis. Malam, masa nak pakai, sapu minyak cap kapak dulu kat jari. Masa inai tengah basah di jari, apply sekali lagi minyak cap kapak. Pasti  merah menyala pas cuci nanti :))



Kalau inai tiub atau kon. Caranya sapu minyak atau minyak cap kapak kat jari..Pastu baru letak inai


Ini la inai Mekah yang tok belikan.. ;)

Maaf ni bukan jari jemari sy..Google semata. Cantik kan merah :)

Hoho cantik sangat..Sumber : Google -

Selamat Mencuba untuk diri sendiri :)
Psst macam segan sikit nak pakai sebab belum kawin..Hiks

9 comments:

  1. ehh sye baru je pakai ina 2 hari lpas..tp kat kuku kaki je haha

    ReplyDelete
  2. kite pon suke klo inai merah merah. weeee lme sgt dh x pki inai <3

    ReplyDelete
  3. dah lama tak pakai inai.. kuku ni pun dah tak cantik sebab wat kerja mesin... huhu...

    ReplyDelete
  4. Wahh...menarik tips ni.Bolehla sha cuba nanti.Thanx for sharing dear. :)

    ReplyDelete
  5. kita suka inai nih sebab pakai sekejap je dah pekat.
    hee.
    banyak lagi tak ?
    nak satu boleh ?
    haha.
    btw , jom la singgah blog kita iqahhoneybunch.blogspot.com
    :)~

    ReplyDelete
  6. Hi... I suka tgk org pkai... then semalam i beli y serbuk wane choklat.... but it look teribble at my nail.bercapuk2... ..waaaaaa :( so i need to repeat again???

    ReplyDelete
  7. Hi..nak tanyalah inai rani dr mekkah tu memang halal ke? xkalis air ke? kalau kita ambik wudhuk pun still sah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah kan?... Lagi2 yg dah letak sabun n sirap bagai.. Sah x wuduk?

      Delete

selaMat berkoMen ;) ♥

 
Copyright 2016 with Love - WieyaRaudzi