Monday, 27 September 2010

. Selamat Hari Raya Aidilfitri 2010.. Raya Ke-7=).

Salam buat blogger ,reader dan stalker blog ku;)
Kali ni entri last raya aku bersama famili dan kawan-kawan kat Kedah..memang beshh dan happenin. Rindu sangat kenangan tu. Kalau nak diputarkan masa nak je aku patah balik dan beraya habes-habesan lagi tapi itulah dinamakan kenangan. Masa yang berlalu tak boleh berputar balik. Kalau la.. kalau la itu, kalau la ini..huhu.


Okieh2 sambung taip entri seminggu beraya sakan. Masuk hari Jumaat balik la..maknanya dah seminggu beraya. Time tu aku pulak berjalan umah kawan-kawan.agagaga. Memang xleh rancang. Semuanya berjalan seperti di atur. Mulanya aku mintak kebenaran kat mak malamnya untuk pegi umah raya kat kawan-kawan terdekat dan aku sebut la nama-nama kawan-kawan aku. Dan mak izinkan.. dan mende yang sama aku suakan pada ayah. Dan jawapan ayah jugaak yess! dan aku yezza cun melecun pagi Jumaat semagat nak beraya la katakn. Aku mula bertolak sorang naik moto pegi umah kawan. Semua kawan-kawan aku tak jauh. Cuma setengah jam atau 25 minit je dari rumah.


Mula, aku pegi umah mus atau nama sebenar beliaw Siti Musslihah:) kat Sungai Salleh. Sembang-sembang ngn mak dia. Kebetulan raya ke-6 jatuh Hari Malaysia 16 September. Jadi aku yang tak ramah ni sembang la pasal cuti Hari Malaysia dengan mak muss. Dan muss aku dah rancang ajaak dia pegi umah kawan-kawan yang lain. Jamah biskut raya seketul, Minum air sampai licin..gerrakk umah kawan yang lain pulak. Hee:D

Destinasi seterusnya pulak adalah umah Bazilah. Hee. kawan masa sekolah rendah aku. Umah dia kat pekan je. Mudah nak gerak. Dan kali ni aku tak keseorangan sebab ada Muss. Berdua naik moto masing-masing pegi umah Bazilah yang kebetulan ada hal tapi bila kami cakap nak datang dia tangguh dulu kerja dia. Baikkan dia !◕‿◕
Sampainya kmi dijemput ke umah. Dan kat umah bazilah sempat snap gambar buat kenangan walaupun gambar tak de la cantik macam kamera DSLR ..huhu. Senyum saja !

Bazilah dan muSs
Bazilah, Dawia dan Muss
Desini kami makan kek lapis sarawak yang cukup walla! habaq mai kat hempa..tanya bazilah, mak dia beli kat Aloq staq haa..kedah mai walaupun kek sarawak;) Harmoni kan. Licin kek tu dalam balang kami makan. Pastu,ajak Bazilah pulak bersiap pegi konvoi umah Khomsah..lalalala;) itu la aktiviti aku kira mengajak kawan yang aku singgah umah dia turut serta kami beraya..Bessh! Walaupun Bazilah ada kerja..tapi lepas dipujuk bagai. Dengan mintak izin mak dia..maka, dia jadi ikut kami beraya..hooyeh. Maka, merempit la kami ke Kmpung Badlishah, Durian Burung ke umah Khomsah. Membe aku kat sekolah rendah gak;)

Kat sana makan bihun singapore dengan sambal kicap 1st time try..fuhh;) terangkat kening sebab sambal kicap dia super delici0uS..thanks khomsah atas makanan yang sedap tu. Kemudian kami pegi umah kawan baik aku masa form3 dan sampai lani..bawah ni pic dia;) depa kata perangai aku macam dia. tapi sebenarnya berbeza. Sebab dia lembut, aku kasar perangai..memang tak dapat dinafikan lagi..huhu~
Nur Khairiah Sazwani ^^

Cik empunya bl0g berp0sing di umah sendiri ;)
Jemput datang umah makan biskut ..hee
mereka di rumahku destinasi terakhir:)
Masa kat umah Khairiah..ecece muka aku palingg chuby!
Selesai makan laksa kat umah khai, hujan mula turun..masa tu dah waktu kaum Adam pegi solat Jumaat. Jadi nak tak nak kami dok lama jugak kat umah khai. dia pun sembang la dan nampak sangat Khai dah makin kurus..dan aku sangat la gemukk..ouh tidakk. tengok je la pic aku yang krelihatan chubby dari semua orang..ouh tidakk..!

Dan agak-agak dah nak berenti hujan, aku ajak depa semua pi umah aku pulak..baru adilkan ;) Maklum la, aku kan kepala atau ketua rombongan beraya tadi..Jadi , depa pun setuju dengan jayanya membonceng dan bawa moto ke umah aku. Hee hepinya. sebab kebetulan hari tu mak kesayangan masak mi kuah ketam. hujan pulak waktu sampai kat umah. Jadi makan la depa semua beraya umah aku.. kepala pulak waktu tu amatlah sakit sebab kene hujan.. Dalam pukul 3 petang baru selesai konvoi raya aku umah kawan-kawan.lalalala;) Lepas dirang mintak diri.. aku pun beraya gak kat umah sendiri dengan makan mi kuah ketam mak yang banyak ekor ketam cumil yang dimasak sekali. Dua pinggan gittu! Blurrpp..kekenyangan di Hari seminggu raya. Ok2, ketam yang cumil sempat jugak aku snap masa beloum masak..hee:D


Ok, selesai sudah entri raya aku..best pulak ingat blik kenangan tu walaupun korang-korang mesti punya cerita yang best jugak tapi ni la raya paling best sebab pegi sembahyang raya, banyak berjalan raya..yang paling penting ikatan kekeluargaan dengan 1001 keMERIAHan mengikat keMESRAan di Aidil Fitri..ngee:D hehe.Okieh dah panjang menaip, nak pegi masak diner dulu. Psstt yang simple-simple je.Pastu selesaikan asaimen tertunggak. Nanti dah selesai aku BW korang dan hempa k.. Salam Ceria. Cuaca kat luar tempat aku sekarang hujan lebar dan kemudian renyai..sejukk je. Rasa nak tido je..tapi tidakkk! asaimen menanti la Dawia.. ok see u!
nota cinta---> rindunya pada si dear! ilysm ♥♥♥
----;--'--{@
~Dawia Honeyputri~

0 komen Si teddy Chito ✿:

Post a Comment

selaMat berkoMen ;) ♥

 
Copyright 2017 with Love - WieyaRaudzi