Sunday, 1 May 2011

WiShlist For Broadband - Checked !

Assalamualaikum :) Dah lama rasanya tak menghapdate blog kesayangan. Memang amat rindu bangat! hikss.. Ok memula nak stori pasal my wishlist.. iaitu broadband dah tercapai. Yippy! wia dah ada broadband sendiri. Guna jenama maxis..hooyeh:'D Sebenarnya cerita ni agak basi sebab tarikh beli tu dah nak dekat sebulan jugak guna tau. Apa yang uoOls tau, aku masuk sem baru ni dekat kampus baru, tempat baru.. dan yg pasti pastinya memang tak ada wifi la sebab bukan dok hostel pun. Tapi rumah sewa. Jadi memang nekad nak dapatkan satu broadband sebab wia kalau tak on9 sehari memang tak sah. Rasa susah nak hidup..ecece. Lets story bebeh..lalalalala. Senang hati aku stori meh.

Jadi kesempatan yang ada time cuti semester lepas..tu dia dah lama dah. Itu sebab kata dah cerita basi..hee. Bertarikh 9 April yang lepas, pada petang Sabtu yang kelam. Laa sangat kan..keseorangan naik bas, kununnya nak beli tiket bas ke S.Alam.. tapi memang pun. Tapi niat asal adalah untuk beli broadband. Sebab nekad nak capai apa yang di ingini. Lepas je beli tiket bas..langsung laju je ke dealer Maxis untuk beli broadband. Yeay.. kenapa Maxis sebab dari apa yang aku tau dekat umah Kedah aku tu cuma ada 3G Maxis.. dan Celcom pulak belum ada. Jadi dengan senang hati dan tekadnya aku terus beli broadband yang harga pakej RM48 sebulan. Kuikui ;) Sekali untuk aktivated semuanya RM100.. wee!
Berjaya.. tapi dapat guna ke tak. tunggu ler. Try dekat rumah. Kalau uoOls nak tau masa wia pegi beli ni, mak ayah tatau wia pegi beli menda alah yang aku idam idamkan..
| My maxis broadband |
Walaupun dupdapdupdap tunggu penerimaan my parent, tapi wieya beli jugak. Sampai ja kat rumah. Wia try bukak dan install. Huaaa malam tu tak boleh. Rasa cuak atau loghat Kedahnya rasa hairan dan serba salah. Dapat guna ke tak.. kalau tak dapat guna. Memang rugi habes la. Tapi wia pujukkan diri mungkin line tak ada kot. Sebab malam waktu tu wia try... esoknya wia try lagi. Seawal pagi pulak. Mana la tau tak boleh kan.. try punya try. Hampeh jugak sebab still tak boleh dengan bar connection pun tak ada. Cemana dia nak connect kan.. Al-maklumlah baru guna la katakan. Jadi macam terkulat kulat kehairanan gittu.. Jadi untuk membuang kekusutan yang macam tak sedap hati. Cepat wia call kazen yang selang beberapa buah rumah je. Haikal namanya.. Kebetulan dia ada dekat rumah. Jadi senang la;) tanya punya tanya.. last last uninstall semula. Dan install balik program. Tunggu punya tunggu. Tup tup naahh sekejap ja dah nampak bar connection full. Terang ja kaler lampu warna biru.. maknanya line tenet amat laju di rumah. Sekali ajar guna itu dan ini.. last last memang laju superb la tenet broadband wia! weee heppi.
Membantu wia on9 desini, dirumah sewa ;)
Dan bermulalah pengetahuan dari ayah wia yang wia dah pun beli broadband sendiri.. Apalagi, agak melenting la ayah tersayang walaupun sakit eksiden belum habis. Tapi marahnya tak panjang seperti hari dia sihat. Legaa sikit. Yang emak tak tahu menahu wia beli broadband tersenyum bila ayah cakap wia dah ada internet dan boleh 0n9 terus mnerus dari laptop sendiri. Mak ingat tak payah bayar bulan bulan sebab mak ingat broadband tu macam pendrive. Lepas ayah bagitau kena bayar bulan bulan.. mula mak pulak sambung leter sikit walaupun tak banyak. Wia cuma tersenyum kelat. Tapi bila wia cerita perlahan lahan yang dekat rumahsewa nanti tak ada wifi. Ayah dan mak mula faham.. memang depa dah tau sangat perangai anak sulong depa yang kuat on9 siang malan ni..hadoii. Terima la seadanya.. yang penting mak dan ayah dah restu bila wia cakap cuma pakai pakej RM48 bulan bulan. Tapi pertama kali untuk aktif bayar RM100. Legaaa dah dapat apa yang di ingini walaupun aku stori lewat. Beyane bl0gger sshi.. korea speaking sat*

Selesai. Alhamdulillah satu daripada wishlist wia dah termakbul. Ok Selamat Hari Pekerja semua. Selalu aku akan wish pada ayah tapi sekarang ayah dapat MC lepas eksiden. Jadi tak mula kerja lagi. Cuma nak cakap Selamat Hari Pekeje mak sayangg. Senyum selalu.. dan aku baru perasan yang aku sekarang dah jarang bl0gwalk atas sebab sebab tertentu. Maaf kengkawan alam maya. InsyaAllah nnt wia lawat uoOls semua ikut pada jejak yang di tinggalkan ea. Miss U my dear and my precious family..xoxo. P/s: My dear moga cepat sembuh dari demam selsema ye.

0 komen Si teddy Chito ✿:

Post a Comment

selaMat berkoMen ;) ♥

 
Copyright 2017 with Love - WieyaRaudzi