Friday, 24 June 2011

Resah Bila Fikir Pomblem Yang Sama =.=

Assalamualaikum dan Salam Penghulu segala hari;)
Sekejap masa berlalu.. bedetik tanpa jemu sampai wia kenkadang tak sedari yang siang dah malam silih berganti bertukar. Banyak yang perlu wia settlekan sebelum habis cuti nie.. Kadang kadang best kalau tak fikir. Tapi bila fikir semula, hati jadi resah gelisah. Bukan apa, nak kena jalani rutin harian keseorangan desana. Ya Allah.. tambah nak puasa, kena berbuka seorang diri sebab ousmate wia kan cina.  Kalau ikutkan hati wia, memang nak je wia pindah tukar suasana tapi apa kan daya.. Atas sebab sebab tertentu, terpaksa wia stay lagi 4 bulan di rumah sewa tue. Tsk Tsk. #Hati jadi resah bila terfikirkan hal tue.

Sebelum tue wia nak tegaskan, setiap kehidupan memang akan timbul masalah. Cuma kadang kadang remeh dan adakalanya serius. Begitu juga dengan wia, problem datang lagi bila tetiba roomate pulak nak pindah. Tetiba masalah datang bertimpa timpa. Walaupun berat yang dirasa sebab bukan senang nak cari roomate dalam masa terdekat. Mungkin cabaran nie wia kena tempuhi untuk 4 bulan nie. Cemana ye nak atasi uoOls..? Runsing laa T_____T

Dua cara yang wia hebohkan iklan pencariaan roomate. Satu dalam FB dan satu lagi dalam mudah.com.. Apa lagi yang dapat bantu wia untuk settlekan problem ni ye..? Rasanya ini kali kedua hati ni resah. Sebabnya wia tak mau bayar sewa mahal.. Minta simpang. Mula rasa dalam diri nie tersalah memilih rumah sewa yang satu bilik harus dua orang. Grrr ! Tapi menyesal kemudian dah tak berguna. Wia harus terima dugaan dan bersabar selagi mampu bertahan.Banyak dugaan hidup kan.

Tatau dah cemana nak atasi. Wia harap keajaiban akan berlaku. Dan selepas nie wia tekad yang wia akan cari bilik sewa sorang je supaya pisang tak berbuah dua kali. Sekarang harus tekad, mencari roomate selagi termampu. Seorang lagi.. untuk 4 bulan.  Terpaksa cari dalam keterpaksaan. Tiada sesiapa yang memahami betapa susahnya rumah sewa yang mahal ini, tersepit di dua keadaan yang berbeza. Boleh jadi tekanan. Sungguh wia tak tipu. Kalau tekanan boleh jadi sedih sepanjang hari. Sekarang jujur wia amat susah hati. Mungkin ada hikmah Allah menguji wia sedemikian rupa. 
Ya Allah.. permudahkan la urusan ini. Ringankan la beban yang kau duga pada hamba kerdilmu ini. Tabah dan tekadkan hati secekal yang mungkin. Amin ya rabbal alamin.
Pertemukan wia dengan roomate yang sebenar..........
P/s: Resahnya hati bila terfikirkannya. 
Tapi cemana ye nak atasii..? Runsing betul.
Bukan senang orang nak menyewa.. Sigh*
Kalau yang ada pandangan komen kat bawah entri ni ye. Thanks uOls.

12 comments:

  1. tenang2....rmhnya katne ni?????

    ReplyDelete
  2. Allah takkn bebankan kita dgn ape yg kita tak mampu :)

    ReplyDelete
  3. faham pe yg wia tgh alami.akak bc entry ni dr awl hg akhir tulisan wia....akak pun takut ni klu roomate akak dpt pindah ikut suami dia.hbs la nk byr mcm2x bil sewa rumah g...& so on la..tp dlm kes wia lg berat..akak ni keja gak lama dah...

    sabar wia..doa2x moga ada roomate menjelma bantu wia..akak ni pun klu menyewa akak suka sorang 1 bilik..x suke share....susah nk trima keadaan..klu kwn tu 1 kepala xpela..xde privacy sikit

    ReplyDelete
  4. @ soooooour terima kasih ye.. rumah kat Shah alam...



    ^^ ;)

    ReplyDelete
  5. @ Mia-Ina Risau sgt kan kak..? wia nak sgt dok privasi sorang2..

    Pomblem ni amat runsingkan wia kak...



    :(

    ReplyDelete
  6. sabar ye banyak wia.. ujian tuk kite dari yang Maha Esa.. dulu ak pun ade prob same cam ko gak.. sewe mahal n tetibe rumate nk kuar... yg penting skali selagi bleh cr org ganti cari ek...jgn mudah putus asa... gambatte kudasai ne!!
    :D

    ReplyDelete
  7. @ najmi_paddy terima kasih banyak ye :) mudah mudahan.. doakan ek..

    Caiyok !!

    ReplyDelete
  8. jalan terbaik utk keluar drp kesulitan adalah dgn menghadapi dan mengatasinya ..:)

    ReplyDelete
  9. jalan terbaik utk keluar drp kesulitan adalah dgn menghadapi dan mengatasinya ..:)

    ReplyDelete
  10. @ hatikubaik-mohdhazlan Dreadlock Terima kasih ye :)

    InsyaAllah sy akan hadapinya...



    ^^

    ReplyDelete
  11. tak bley bayangkan if satu hari nanti sye pon akan dapat rase ape yg sys rase nanti...btw, gudluck dlm pencarian!

    ReplyDelete

selaMat berkoMen ;) ♥

 
Copyright 2016 with Love - WieyaRaudzi