Saturday, 25 June 2011

Udangg Mini Goreng Kunyittt =)

Assalamualaikum :)
Pertama kali wia nak ucapkan terima kasih pada bl0gger yang beri nasihat pada wia padaa entri yang lepas pasal poblem wia tue, wia nak sangat jumpa untuk 4 bulan sahaja. Doa doakan ek. Wia tau nak tak nak wia kena hadapinya juga. Insya Allah wia kuat untuk hadapi walaupun takut juga tak ada seperti yang diharap. Tapi wia tak akan putus asa selagi terdaya. Ok tutup pasal tue nak cakaap pasal menu lunch. Udang goreng.. ahaa. Simple je tapi udang memang feveret wia. Memang sesetengah orang suka masak sambal, buat gulai atau kari tapi famili wia lebih gemar makan udang goreng. Nyum Nyum ;)

Sedapnya makan time panas panas, teringat wia masa wia stay kat Sibu, Sarawak dulu selama 3 tahun lebih.. Kat sana udang memang besar dan segar. Tambahan murah pulak tue. Memang sana lobster pun murah. Uools bayangkan setiap hari dapat makan udang yang segar dengan pelbagai jenis masakan. Heaven bukan..? Berbeza sangat harga ketika di Semenanjung. Jauh beza harga dan kuantitinya.. Itulah nikmanya stay dekat laut. Sini perairan laut seperti Pulau Pinang, dan pantai Timur seperti Terengganu dan Kelantan mesti seafood segar dan manis je isi ikan, sotong dan udang nya ;) L0ikee seafood.. especially prawn..Hee.

Jadi tengahari tadi masak memasak, teringin nak buat menu udang goreng bersalut tepung, tapi mak wia lebih suka udang goreng kunyit je. Simple.. jadi wia buatkan saja. #Udang kecil je bila di goreng lagi nampak kecutnya jadi lagi kecil seperti dikecilkan oleh alat Doraemon. Tapi cumil la senang nak ngap kan..? :) Besrsihkan udang buang tali tahi di atas belakang udang. Pendekkan ekor dan bunag misainya. Settle! Siap untuk digoreng selepas dibubuh garam dan serbuk kunyit. Ngee mudah kan..? Nak tambah sedap. goreng bawang besar dan cili merah.. meriah katanya. Kununnya hiasan laa. Baru nampak seri. Ok tue rambang cara penyediaan wia. Lain orang lain caranya kan..? :)  Nah Udang yang siap digoreng..
T a r a a a a a a a a !!
 Cumil je udang mini nie.. sekali ngap. Sedap rasanya ;)
#Selepas di hias simple ;)
Semua boleh dimakan kecuali pinggan tue ye.
Okey heppi lunch uoOls. Selamat menjamu selera. Pada yang dapat jemputan kenduri kawin, makan kenyang kenyang ye, bestnya nasi minyak lauk kenduri. Psstt kalau bab makan, memang wia feveret untuk cakap dan tak akan miss. # Makanan dan wia ahaha.. memang tak boleh lepas. Bila la nak diet seimbang wia ooi.. Hadooi ;) Selera kan makan udang. Teringat masa time kenduri kalau kat makanan pengantin raja sehari pasti ada uadng besar besar yang dihias ibarat udang dok panjat bukit. Auw tergoda wia yang lihat. Pandai depa decorate makanan tue. Rasa udang goreng yang dicecah sos.. wow !! P/s : Jangan terliur ye pada sesiapa yang gemarkan udang goreng seperti wia. Eheee :'D

Ok nak buat sesi cari mencari lagi. Moga wia temui seorang. Pada yang tengah lapar tue, selamat mencuci mata dengan Udang Mini Goreng Kunyit wia tue ;) Have a nice day uOlls. Seronok sangat bercuti sambil santai di rumah. Moga uOls pun bahagia selalu. Heppy eating dan doakan wia ye kengkawan dalam mencari roomate. Amin. Psstt.. rindu incik dear.

2 comments:

selaMat berkoMen ;) ♥

 
Copyright 2017 with Love - WieyaRaudzi