Tuesday, 17 April 2012

Cara Atasi Gigi Kuning menjadi Putih :)

Assalamualaikum.Terasa nak berkongsi sesuatu yang menarik. Wia sendiri berminat nak mencuba. Tampak mudah, tak ada salahnya kalau mencuba kan.? Masalah ni boleh buat kita kurang keyakinan nak senyum seindah suria pendek kata sampai ke telinga jika ada mengalami masalah kekuningan gigi. Gigi putih pasti menjadi dambaan setiap orang. Salah satu daya penarik dan aset gittu ;p Jom cuba cara yang mudah seperti berikut :-

1. Arang Kayu


Sebenarnya arang kayu juga sangat bagus untuk membersihkan kesan kuning pada gigi, namun bahan ini berbahaya kerana boleh merosakkan enamel secara kekal dan menimbulkan rasa sakit pada gigi. Oleh itu, anda sebaiknya tidak mencuba cara ini.

2. Lemon dan Garam


Untuk mendapatkan gigi putih cemerlang dengan menggunakan ubat gigi sendiri yang dihasilkan dari beberapa titisan jus lemon yang telah dicampur dengan sejumput garam dapur. Aplikasikan ia ke gigi dan gosok secara lembut seperti ketika anda sedang memberus gigi. Ini akan membantu menghilangkan kesan karat pada permukaan gigi.

3. Kulit Limau


Gosok gigi dengan menggunakan bahagian dalam kulit limau. Kulit limau mengandungi unsur pemutih yang sangat lembut, yang akan membantu menghilangkan kesan karat pada gigi tanpa membahayakan lapisan enamel gigi.

4. Daun Kari
Ambil enam helai daun kari, lalu dijemur di bawah terik matahari hingga kering dan rangup. Kisar keenam helai daun kari tersebut, setelah itu tambah kulit limau serbuk. Gosok campuran ini ke gigi setiap hari, maka nescaya dalam dua minggu anda akan mendapatkan gigi yang putih semulajadi.

5. Strawberi


Strawberi bukan sekadar buah yang enak untuk dinikmati. Selain kaya vitamin C, strawberi juga dikenali mempunyai khasiat untuk membersihkan gigi. Walaupun rasanya manis, strawberi tidak berbahaya bagi kesihatan gigi. Sebaliknya, buah ini boleh membantu menghilangkan kesan karat pada gigi dan membuatkan gigi menjadi putih berseri.

6. Ekstrak Epal dan Cuka PutihEkstrak buah epal dan cuka putih juga sangat berkesan menghilangkan kesan karat pada gigi, kerana kedua-duanya mengandungi unsur pemutih yang membantu menghilangkan kotoran dengan cepat. Akan tetapi kedua-dua bahan ini sifatnya sangat keras, sehingga penggunaan secara harian akan menimbulkan kerosakan pada lapisan enamel. Selain itu, rasanya juga sangat pahit. Selamat mencuba. Tepuk pipi tanyalah diri sendiri ='D

3 comments:

  1. selalu makan limau je..hehe

    ReplyDelete
  2. pakai arang tu cam takut je nak try...hehe

    ReplyDelete
  3. terjumpa info ni, juga pasal gigi kuning… sharing is caring… :) - Gigi Kuning

    ReplyDelete

selaMat berkoMen ;) ♥

 
Copyright 2017 with Love - WieyaRaudzi