Thursday, 12 January 2012

Boleh Nak Sambal Telur Puyuh yang Comeii dan PeDass tuu.?

Sedappnya kalau dapat pekena sambal telur puyuh dengan nsi putih panas panas. Nasib wia dah lunch awal awal tadi, lepas tu baru dapat tau yang mak masak sambal teluh puyuh yang comei comei tu.. Alahai..tengah menaip pun telan air liur seteguk dua. #Melampau la camtu. Sekadar bergurau.

Memang dah lama wia teringin nak makan telur puyuh. Nak nak yang dibuat sambal. Jarang nak jumpa sambal yang sedap kat sini. Kalau ada pun agak mahal laa harganya. Memang wia tak beli telur puyuh kalau dok kat umah sewa ni. Cukup la sekadar ala kadar gittu :P Telur ayam cukup.

Sebab tu rasa kemaruk #Hambik bahasa..nak makan telur puyuh tu membuak. Nak nak tadi mak sms lepas wia habis makan tengahari. Mak caka buat sambal telur puyuh arini. Sebab jiran bagi kat mak. Katanya puyuh yang dibela jiran, dah bertelur. Sebab tu hari ni men tengahari mak adalah sambal telur puyuh. Terliur..---"


Mana tak kemaruk kan.? :) Ni yang buat tak sabar sabar nak balik rumah sempena CNY dan midterm nih. Hee.. Kalau bab air tangan mak yang masak, memang tak boleh celen. Tanya la anak mana pun, pasti cakap air tangan emaknya juga terbaikk dan paling sedap di dunia. Kan.? Bukan ka kita dibesarkan dari masakan mak kita. Sebab tu, kita rasa dan terbisa dengan masakan mak kita yang cukup rasa plus kasih sayang.

Tak kira, balik ni mesti nak rengek kat mak masakkan sambal telur puyuh lagi. Mesti pekena.. Nyum nyum ;) Okey lah selamat berbloggimg uoOls.. Sejak dok umah sewa, memang tak merasa makan sambal, termasuk sambal belacan. Bukan tak ada lesung batu, Ada.. Bukan tak ada belacan..Belambak. Cuma kalau nak buat sambal tak best guna cili boh. Best kalau buat sambal guna cili kering yang dikisar. Masalahnya blender atau pengisar yang tak ada.

Tapi tak apa laa. Lagipun xbagus juga selalu makan cili. ;) #Tetiba cakap camtu, sedapkan hati. Oh sambal telur puyuh.. Awat kelihatan nampak menyelerakan.? Rasa macam nak gigit telur puyuh yang comel tu sumbat dalam mulut sebiji dua. Comel ! :D Seperti biasa, entri bab makan akan mencul mengikut mood dan nafsu makan. Heheh.

Klik gambar comel bawah.. Love uoOls !

2 comments:

selaMat berkoMen ;) ♥

 
Copyright 2016 with Love - WieyaRaudzi