Friday, 12 August 2011

Berbuka dengan Wantan Gorengg Bersos Cili..

Assalamualaikum. Rasanya dah lama tak makan kuih. Jadi petang tadi tergerak hati nak membeli.. Kalau nak buat memang tak sempat. Tak cukup bahan dan tak cukup rajin. Noktah. Memang wia jarang membeli kuih atau buat sempat semuanya katsini nak simple tapi mengenyangkan. Lagipun harga yang agak mahal dari biasa, dah macam alah bisa tegal biasa. Sebab tu wia jarang membeli.

Teringat cakap dalam fon dengan mak tengahari tadi. Sebab semalam, mak cerita yang satu famili pi berbuka kat kampung sebelah mak. Kampung memang agak dekat. Jadi memang dah jadi tradisi, masuk bulan Ramadhan, wia kalau ada bercuti di rumah pun pasti ikut sertai berbuka puasa sehari bersama tok dan tok wan, termasuk sanak saudara yang ada secara ramai dan berjemaah. Sangat meriah..! Berbalik pada kuih muih, memang banyak kuih secara kebetulan yang ada semalam. Semua jenis ada. Sobs sobs. walhal katsini wia tak merasa kuih pun time berbuka. Bukan tak teringin, tapi tak sanggup mahal sangat untuk kuih sekecil 2 inci besar ibu jari. Uols bayang kan..

Dan maka dengan itu, wia tanpa rasa was was lagi, turun kat gerai bawah dengan harapan nak beli seketul dua kuih buat memujuk perut yang satu ni dan tak kisah la apa jenis kuih pun. Uols nak tau apa jenis kuih yang wia beli..? disebabkan banyak yang habis atau mungkin tak banyak pilihan kuih. Yang banyak adalah lauk pauk aneka rasa, tapi wia tak berminat tue. Jadi kuih yang menjadi pilihan hati dan selera adalah..jeng jeng jeng..# hint lama kot tak makan kuih comel ni..Pssst wia semua jenis kuih dia lama tak makan dan jarang. Opsss..haha. Okey meh nak publish sikit kuih wia petang ni untuk berbuka..

T a r a a a a a a  !!
# Gambar comei dari google.
WANTAN ...
Disebabkan dah lama sangat tak makan, seingat wia hanya penah sekali je. Maka peratus nak merasa nak makan tu melambung tinggi. Sebab tu wia ambik 4 ketul untuk RM2.00. Okey laa kan ;) sekali sekala..Wia minta pakcik jual kuih ni kerat kan supaya senang nak makan bila dibanjiri dengan sos cili. Nyum nyum.. Masa berbuka dah tiba, azan maghrib berkumandang, masa untuk merasa wantan goreng tadi. Heee.. cepat cepat pegang garfu untuk cucuk kuih ni lalu ngap..krunch! nyum nyum nyum. Hiksss.
Disirami sos cili. Nasib tak banjir ;p
 # Dah mula nak cucuk dengan garfu ;)
Kesimpulannya boleh tahan =D Boleh la kalau nak makan berkala kala kalau mood merasa datang lagi. Licin wia makan ;) blurp.. yang penting alhamdulillah rezeki hari ni.. uoOls punya menu buka puasa mesti sedap kan. Ehee kongsi la dengan wia. Wia kalau speshel sikit baru hapdate pasal menu berbuka. Kalau biasa je, tak publish dan share.. sebab biasa sangat. Kan..? Okey selamat beribadah. P.s : Jangan lupa pi solat Tarawikh ye.. Wah terdengar dengar bunyi mercun dan percikan bunga api dah ni <3

9 comments:

  1. rasa pe kuih wantan ni...x nah rs lak akak..huhu

    ReplyDelete
  2. Sedapnya lah hai wantan :D

    dah lama xmakan. huhu

    ReplyDelete
  3. uish. sedapnye wantan. huhu.

    ~ cahya kepsi je. hehehe

    ReplyDelete
  4. egtkn mi wantan td.. :D

    ReplyDelete
  5. @kak Mia-Ina rasa wantan ni macam popia tak pun macam rasa samosa.. akak try la rasa ye ;)

    ReplyDelete
  6. @ scha al ahmad wantan goreng je :) blum penah rasa mi wantan :) ;)

    ReplyDelete
  7. alahai, sedapnya ! wohoo

    ReplyDelete

selaMat berkoMen ;) ♥

 
Copyright 2016 with Love - WieyaRaudzi