Tuesday, 16 August 2011

Tuah Hari Nuzul Quran :)

Salam Nuzul Quran buat semua :') Alhamdulillah kalau dalam ISLAM, hari yang baru bermula selepas maghrib. Maka malam ni malam dah pun masuk 17 Ramadhan.. Cepat masa berlalu. Bersempena hari Nuzul Al-Quran esok nya, kelas wia tak ada. Alhamdulillah, negeri Selangor bercuti. Dan setahu wia hanya 5 buah negeri yang bercuti. Jom tengok sikit apa itu hari Nuzul Al-Qur'an..
Peristiwa Nuzul Al-Quran merupakan peristiwa turunnya ayat al-Qur'an yang pertama kepada Nabi Muhammad s.a.w. hingga seterusnya berperingkat-peringkat menjadi lengkap sebagaimana kitab al-Quran yang ada pada hari ini. Peristiwa Nuzul Al-Quran berlaku pada malam Jumaat, 17 Ramadan, tahun ke-41 daripada keputeraan Nabi Muhammad s.a.w. ketika baginda sedang beribadat di Gua Hira, bersamaan dengan tanggal 6 Ogos 610M. Perkataan "Nuzul" bererti turun atau berpindah dari atas ke bawah. Bila disebut bahawa Al-Quran adalah mukjizat terbesar Nabi SAW maka ianya memberi makna terlalu besar kepada umat Islam terutamanya yang serius memikirkan rahsia Al-Quran.
Salam Nuzul Al-Quran buat semua. Kepada yg bercuti, selamat bercuti ye dan kepada yang tak bercuti, harap teruskan kerja dan studi uoOls dengan sebaik mungkin. P/s : Wia sangat heppi incik dear pun bercuti esok.. dan bersempena cuti esok juga, wia nak spend masa dengan kawan lama wia yang sorang ni. Nak tau siapa dia, tunggu entri wia seterusnya okeyy ;p
Syukur ada yang menemani.. Jumpa pun gucci yang sekepala. Selamat berblogging uoOls. Tengah dok survey something dan belajar sesuatu yang baru. Oh sebelum terlupa, tenkiu so much besties housieee. Sangat baik dengan wia. Nanti wia kenalkan sorang demi sorang. Alhamdulillah, semua membe serumah kali ni baik hati, sama umur dan yang paling penting SEKEPALA..! Heee. Okey salam Ramadhan ye. <3

4 comments:

selaMat berkoMen ;) ♥

 
Copyright 2016 with Love - WieyaRaudzi