Sunday, 14 March 2010

Beberapa Pedoman KHAS buat Kaum Wanita 2

sambungan................  
 

*Beri Lelaki Apa Yang Dia Mahu~
Dia akan melakukan apa sahaja untuk anda dan memberi apa yang anda mahu. Ada dua perkara besar yang dimahukan oelh manusia iaitu (1) Kehendak Seks dan (2) Kehendak untuk menjadi penting. Setiap orang dewasa mahukan kesihatan, makan, tidur, wang, kepuasan seks, anak-anak yang terjaga, rasa dipentingkan dan hidup yang bahagia dunia akhirat. Berilah lelaki apa yang dia mahu dan apa yang boleh anda berikan.


*Tunjukkan Minat Tulen Terhadap Lelaki~

Dia akan menunjukkan minat terhadap anda. Dengar apa yang ingin dikatakannya, walaupun ianya tentang dirinya sendiri atau mengenai kerjanya, ataupun kesukaannya. Lebih berminat anda padanya, maka lebih berminatlah dia kepada anda.


Senyuman Itu Tanda Kasih Yang Tidak Perlu Dibayar

Anda tidak perlu membayar apa-apa utnuk senyum pada lelaki yang anda kasihi. Dia akan senyum kembali pada anda. Betapa nikmatnya senyuman yang dilemparkan kepada anda itu, begitu jugalah nikmat yang dirasanya apabila anda senyum padanya. Senyuman menyebabkan lelaki suka pada anda.


*Panggilah Lelaki Dengan Panggilan Manja~

Sebagaimana anda mahukan lelaki memanggil anda dengan nama yang baik dan nada yang lembut, begitulah pula lelaki. Dia mahukan anda memanggilnya dengan lembut, merdu dan manja, sesuai dengan sifat anda sebagai wanita.

*Hormati Dia Sebagai Lelaki~

Dia akan menghormati anda sebagai wanita. Jika anda berusaha untuk memahami sikapnya dan bertolak-ansur dengannya, dia juga akan melakukan perkara yang sama terhadap anda. Wanita patut menghormati lelaki yang menjadi suaminya, dan memberi penghormatan tidak akan merendahkan kehormatan diri sendiri, malah menjadikan diri lebih terhormat.


*Dengarlah Dengan Baik~

Antara masalah besar dalam rumahtangga ialah apabila masing-masing suami isteri tidak mahu berbincang secara terbuka. Dengarlah dengan baik apa yang diperkatakan oleh lelaki, nescaya dia akan mendengar pula apa yang ingin anda katakan.


*Bercakaplah Tentang Apa Yang Disukai Lelaki~

Lelaki tidak suka mendengar celoteh wanita, mengenai hal-hal remeh-temeh yang biasanya diceritakan oleh wanita kepada wanita. Lebih baik bercakap perkara yang menjadi kesukaannya dan berkaitan dengan minat anda untuk membantu kerjayanya atau membantu mempertingkatkan ekonomi rumahtangga.


*Katakanlah Bahawa Dia Penting Dalam Hidup anda~

Dia akan menganggap anda penting dalam hidupnya. Antara kesilapan wanita ialah suka merendah-rendahkan suaminya, atau menganggap bahawa sekiranya perceraian berlaku, ramai lelaki yang lebih baik seikapnya dan sifatnya yang sanggup menjadi suami. Mungkin begitu jugalah suami anda berfikir mengenai anda.


*Jangan Katakan Penyesalan Mengahwini atau kapel dengannya~

Apabila anda menyatakan penyesalan mengahwini suami, suami anda akan menyesal mengahwini anda, walaupun dia tidak menyatakannya. Menyatakan penyesalan berkahwin menunjukkan pendeknya akal anda dan lemahnya anda dalam menghadapi dugaan hidup. Sepatutnya anda berusaha untuk merasa gembira mengahwini suami anda.


*Elakkan Pergaduhan~

Ada wanita yang menunggu-nunggu saat suaminya menegurnya atau menasihatkannya, kerana dia sudah sedia dengan peluru-peluru tohmah dan kejian serta airmatanya. Untuk mengelakkan kejadian yang tidak diingini berkaitan rumahtangga, elakkan pergaduhan, dan janganlah anda pula yang memulakannya.


*Jangan Menyalahkan, Minta Maaf Bila Bersalah~

Sekiranya anda sukar meminta maaf atas kesalahan anda, dan sebaliknya amat suka mencari kesalahan lelaki, dia akan menganggap bahawa anda adalah seorang yang keras kepala dan keras hati, sukar dibentuk. Lebih buruk lagi dia mungkin merasa bahawa dia telah gagal membentuk diri anda sebagai isterinya, dan mungkin bersebab dari itu, dia cuba mencari jalan keluar.


*Hidup Bukan Hanya Di Dunia~

Banyak masalah timbul kerana manusia biasanya bertindak dengan akal yang sempit dan tindakannya berbentuk keduniaan. Kejayaan anda di akhirat adalah bergantung kepada betapa baiknya anda kepada suami anda dan betapa bereskah tanggungjawab...
harap reader semua terutama buat kaum ku wanita atau perempuan~ ambik la pedoman ini walaupun banyak tentang orang dah kawen..tapi sekurang2nya bagi sape yang kapel..boleh belajar daria awal..kan3?:))
.:.sekian berlagu cinta.:.
---;--;-{@
~Dawia~ ^^

6 comments:

 1. info yg berharga....err bg yg dh kawin dan bakal kawin...

  ReplyDelete
 2. terima kasih:)

  hihi..ada err pulak ^^
  sama2 kita ikut pedoman nie keyh

  ReplyDelete
 3. info yg bagus.. emm yng laki tkde ke..huhuhuhu

  ReplyDelete
 4. terima kasih:)
  emm..yang lelaki saya xpro..
  jadi xde lagi..^^

  ReplyDelete
 5. mende2 camni nak kne ade toleransi dua belah pihak gak.. malangnya ika x de pengalaman lg nk praktiskan.. nty bila sampai ms ika try la ye huhu =)

  ReplyDelete
 6. dat rite:)
  itu bukan malang ika..
  tapi blm tiba masanya..:)

  ok nnt ika try ek..
  hihi..
  buat pedoman..^^

  ReplyDelete

selaMat berkoMen ;) ♥

 
Copyright 2017 with Love - WieyaRaudzi